Το Ινστιτούτο Θερβάντες φιλοξενεί την έκθεση της Ισπανίδας ζωγράφου Σαλομέ Σέρρα, με τίτλο Κύκλοι δίχως τέλος, από την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014.

Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει έναν κύκλο πέντε χρόνων δημιουργίας με πηγή έμπνευσης την Ελλάδα, το πάθος της ζωγράφου για τη θάλασσα, την ομορφιά των μορφών και των μοναδικών χρωμάτων της Μεσογείου.

Η ζωγραφική της Σαλομέ Σέρρα είναι μικτής τεχνικής, εκφραστική και πλούσια σε χρώμα. Στην πλειοψηφία τους, τα έργα είναι μεγάλου μεγέθους. Ωστόσο, διακρίνουμε κι ένα μονόχρωμο στάδιο, συμβολικό και συναισθηματικό, κατά το οποίο η ζωγράφος παίζει με τους τόνους του γκρι και της ώχρας.
«Είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να κινείται μέσα στην εικόνα, να χάνεται, να βυθίζεται μέσα της. Πρέπει να υπάρχει σύνδεση: χωρίς συναίσθημα δεν υπάρχει τέχνη.»

Πρέπει να δώσουμε έμφαση στη διαδικασία πλύσης του υφάσματος, η οποία επιτρέπει να συμβούν τα ατυχήματα και η χρήση των χρωστικών ενώσεων την ώρα που η ζωγράφος δημιουργεί τα δικά της χρώματα.

Τον κόσμο της κεραμικής τέχνης τον ανακάλυψε στην Αθήνα, στο ατελιέ της γνωστής ελληνίδας καλλιτέχνιδας Χριστίνας Μόραλη. Κι έτσι έγινε και η κεραμική κομμάτι των εκφραστικών της μέσων.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Καρολίνα Ινσίσα ντι Καμεράνα

Στα εγκαίνια θα παίξει κθάρα ο Μίσλαφ Ρέζιτς.

Η Σαλομέ Σέρρα είναι από τη Βαλένθια και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αγίου Καρόλου, του Πολυτεχνείου της ίδιας πόλης. Τελείωσε τις σπουδές της στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου ανακάλυψε την κεραμική τέχνη δια χειρός της ελληνίδας καλλιτέχνιδας Χριστίνας Μόραλη. Έτσι προέκυψε η αγάπη της για τον πηλό και την τέχνη της ύλης, της φωτιάς και του χρώματος.

Το σύνολο των έργων που εκτίθενται περικλείει πέντε χρόνια δημιουργικότητας εμβαπτισμένης στον ελληνικό πολιτισμό, με έμπνευση το πάθος της για τη θάλασσα, το χρώμα, το φως και τη μεσογειακή ζωή. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Μόσχα.