Δύο μεγάλες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας τιμώνται αυτές τις μέρες σε δύο Παραρτήματα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού: ο Κωστής Παλαμάς στην Οδησσό και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο Βελιγράδι.

Το αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά περιλαμβάνει:

Πέμπτη 21 Μαΐου: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με αναφορές στη ζωή και το έργο του ποιητή. Μετά την τελετή των εγκαινίων, ποιήματα του Παλαμά θα απαγγείλουν, στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα, φοιτητές των Τμημάτων Διεθνών Σχέσεων και Ρωμανο-γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Οδησσού που παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής στο Πανεπιστήμιο και στο Παράρτημα του ΕΙΠ, ενώ τον Ολυμπιακό Ύμνο θα τραγουδήσουν οι μαθητές του μουσικού σχολείου «Ν3» της Οδησσού. Μελοποιημένα τραγούδια σε ποίηση Κωστή Παλαμά θα ερμηνεύσει η σοπράνο Αγλαΐα Πολυχρονίδη (μουσική επεξεργασία για πιάνο: Β. Αγροκώστας).

Παρασκευή 22 Μαΐου: «Το έργο του Κωστή Παλαμά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής παράδοσης», διάλεξη της Βαλεντίνα Σιλάντιεβα, καθηγήτριας Φιλολογίας και διευθύντριας της Έδρας για την Ξένη Λογοτεχνία του Πανεπιστημίου της Οδησσού.

Τα αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη περιλαμβάνει:

 

Πέμπτη 21 Μαΐου: Εγκαίνια ψηφιακής έκθεσης με αρχειακό υλικό από το έργο του Παπαδιαμάντη, βιβλιογραφία, εικαστικές απεικονίσεις κ.ά.

«Το ηθογραφικό διήγημα του Παπαδιαμάντη», διάλεξη του καθηγητή Miodrag Stojanovic.

Πέμπτη 28 Μαΐου: «Μαγική πεζογραφία του Παπαδιαμάντη», διάλεξη της μεταφράστριας του Παπαδιαμάντη Marina Veljkovic.

Πέμπτη 4 Ιουνίου: «Η Νοσταλγός», προβολή της ταινίας της Ελένης Αλεξανδράκη, βασισμένης στο ομώνυμο διήγημα του Παπαδιαμάντη.