Το Μουσείο Μπουζιάνη εγκαινιάζει την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου  2015 και ώρα 20.00 την έκθεση Kούλα Μαραγκοπούλου – Μικρή Αναδρομική, τιμώντας μια από τις κυριότερες εκπροσώπους του εξπρεσιονισμού στην Ελλάδα και μαθήτρια του Γ. Μπουζιάνη.

Η έκθεση περιλαμβάνει λάδια και ακουαρέλες μεταξύ των οποίων και έργα που παρουσιάζονται  για πρώτη φορά.

Η Κούλα Μαραγκοπούλου (Κυπαρισσία 1913- Αθήνα 1997) σπούδασε στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Π. Μαθιόπουλο, παρακολούθησε μαθήματα με τον Π. Βυζάντιο, καθοριστική  όμως στη διαμόρφωση του έργου της, υπήρξε η μαθητεία της δίπλα στον  Γ. Μπουζιάνη.

Η συμβολή του τελευταίου αποτυπώνεται εμφανώς  στις εξπρεσιονιστικές της  συνθέσεις, των οποίων η θεματογραφία περιλαμβάνει ηθογραφικές σκηνές και τοπία, νεκρές φύσεις και προσωπογραφίες.

Στο σπίτι του Μπουζιάνη εκτίθενται έργα της Μαραγκοπούλου σε δύο ενότητες – λάδια και ακουαρέλες, ενώ στο διπλανό κτίριο παρουσιάζονται  φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα, προσωπογραφίες της οικογένειας καθώς και αυτοπροσωπογραφίες από  όλα τα στάδια της ζωής της.

Παράλληλα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβληθεί η ταινία Μιχάλης Κατσαρός, του γιού της ζωγράφου και του ποιητή, σκηνοθέτη  Στάθη Κατσαρού καθώς και δύο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τον ποιητή, τη ζωγράφο και τον Μπουζιάνη, βασισμένα σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο τους.

Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού εγκαινίασε  το 2010 το «Μουσείο Γ. Μπουζιάνη», στο σπίτι του ζωγράφου καθώς και το όμορο Πνευματικό Κέντρο « Γιώργος  Μπουζιάνης», ως φόρο τιμής  στον καλλιτέχνη που έζησε στη Δάφνη 25 δημιουργικά χρόνια και ως το τέλος  της ζωής του.

Επιμέλεια έκθεσης   

Ελένη Κυπραίου