Μετά την πρεμιέρα των παραστάσεων στην Κέρκυρα, τον Απρίλιο, οι «Κορφιάτικες Ιστορίες (3)» συνεχίζουν την πορεία τους και θα παρουσιαστούν στην ακριτική πόλη της Φλώρινας (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας – 16/5), στην παραθαλάσσια πόλη της Πρέβεζας (Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας – 17/5) και ξανά στο νησί των Φαιάκων (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας – 19/5).

Πρόκειται για τα διηγήματα: «Πίστομα» (1898), «Ακόμα;» (1904) και «Αμάρτησε;» (1912) από τη συλλογή «Κορφιάτικες Ιστορίες».

Με άξονες τη γυναίκα, την αμαρτία από τη σεξουαλικότητα και την απόδοση δικαιοσύνης – τιμωρίας οι «ηθογραφίες» του Κερκυραίου λογοτέχνη αντιμετωπίζονται επί σκηνής με διαφορετικούς τρόπους. Από τη δύναμη της κινηματογραφικής εικόνας στην παλαιϊκή ηχητική απόδοση και από εκεί στη ζωντανή αφήγηση με θεατρικό κώδικα.

Μια νέα γυναίκα εκδράμει στην κερκυραϊκή εξοχή. Αποκόπτεται από τη συντροφιά της καθώς φωτογραφίζει τοπία του βορρά. Ανακαλύπτει, τυχαία, στα χαλάσματα ενός αρχοντικού ένα παλιό βιβλίο. Είναι οι «Κορφιάτικες Ιστορίες» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Ξεκινά να διαβάζει… Από το αφαιρετικό διήγημα «Πίστομα» -με την πύκνωση και την ακραία σκληρότητα του εθιμικού δικαίου-, στο ρεαλιστικό αγροτικό ηθογράφημα «Ακόμα;» με την οικογενειακή τιμή να οπλίζει το χέρι του απατημένου συζύγου έως την αποφυγή του μοιραίου στο μυσταγωγικό «Αμάρτησε;» με την κατασβεστική απόφαση του ταπεινού ιερέα, ο Κων. Θεοτόκης (1872 – 1923) εμφανίζεται πρωτεργάτης της πεζογραφίας της εντοπιότητας και θριαμβευτής της μικρής φόρμας. Τα κείμενα της ερωτικής επιθυμίας που συγκρούονται με την απαγόρευση, παρουσιάζονται στο ακέραιο του εκάστοτε λεκτικού σώματος, δίχως περικοπές ή άλλου είδους παρεμβάσεις.

Συντελεστές

Κείμενα: Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Αφήγηση–σκηνοθεσία–μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Φοινίτσης
Βίντεο: Γρηγόρης Πανόπουλος
Ήχος: Νίκος Μασσαράς
Εικαστικά έργα: Νίκος Κόκκαλης

Γυναίκα: Ιωάννα Σταματίου

Διάρκεια: 50΄