Το Ciné-club αυτή την περίοδο σας προτείνει μια μοναδική προβολή τον Μάιο που συνδέεται με την τρέχουσα κινηματογραφική επικαιρότητα: με το Φεστιβάλ των Καννών!

Την παραμονή της έναρξης του Φεστιβάλ, επιστροφή στο παρελθόν με μια επετειακή ημερομηνία: πριν 30 χρόνια, το 1987, η ταινία Κάτω απ’ τον ήλιο του Σατανά του Maurice Pialat κέρδιζε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, 21 χρόνια μετά τον τελευταίο γαλλικό Φοίνικα που είχε κερδίσει ο Claude Lelouch με το φιλμ Ένας άντρας και μια γυναίκα.

Ένας αμφιλεγόμενος Χρυσός φοίνικας, που απονεμήθηκε εν μέσω αποδοκιμασιών του κοινού, στο οποίο ο σκηνοθέτης απάντησε προκλητικά : «Αν δεν σας αρέσω, μπορώ να σας πω πως ούτε και σ’ εμένα αρέσετε».

Η ταινία, που είναι διασκευή του έργου του Georges Bernanos, αφηγείται την ιστορία της δεκαεξάχρονης Mouchette, που σκότωσε τον εραστή της. Ενώ όλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία, η έφηβη αισθάνεται την ανάγκη να εξομολογηθεί το έγκλημά της στον αββά Donissan, τον εφημέριο του χωριού. Μια νοσηρή σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους. Η Sandrine Bonnaire υποδύεται τη Mouchette. Το κοινό την είχε ανακαλύψει χάρη στον Pialat λίγα χρόνια νωρίτερα μέσα από την ταινία Στους έρωτές μας (1983), ενώ αυτή είναι η τρίτη συνεργασία τους.

Την ταινία παρουσιάζει ο συγγραφέας Σπύρος Γιανναράς.

Στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους