Η νέα ατομική έκθεση του Δημήτρη Χαλάτση με τίτλο «Καταραμένο απόθεμα» θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Η οικονομία ως τεχνική  διακυβέρνησης των κοινωνιών και η βιοπολιτική ως μηχανισμός συμπερίληψης ή εξαίρεσης και αποκλεισμού, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας ατομικής έκθεσης του Δημήτρη Χαλάτση. Μια υδραντλία, επτά γάντζοι ρακοσυλλέκτη, μια κομμένη ουρά σαύρας, τρία δοχεία κρασί, μια γύψινη ροζέτα ζωγραφισμένη με μαρκαδόρο, ένα καμένο κουφάρι ζώου ξεβρασμένο στην ακτή… Τα αντικείμενα, κατασκευές, γλυπτά, σχέδια, εικόνες (μια φωτογραφία και ένα βίντεο) που τοποθετεί ο καλλιτέχνης στο χώρο μιλούν για σπατάλη και έκσταση, για αφθονία και καταστροφή, θέτουν ζητήματα απώλειας και κέρδους, ανάλωσης και γυμνής ζωής… Στο όνομα της ισχυρότερης ιδεολογίας της μοντέρνας εποχής, εκείνης της «ανάπτυξης», φερόμενη ως εγγυητής ισότητας και δικαιοσύνης, οι σύγχρονες οικονομίες μας αγωνιούν να παράγουν πλούτο και επιθυμία, πανίσχυρες, «μαγικές» μηχανές παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, υποσχόμενες καταμερισμό του πλούτου, άνοδο του βιοτικού επιπέδου και ευ ζην. Το μεγάλο παράδοξο αυτού του εντυπωσιακού μηχανισμού, ήταν και παραμένει ότι για να λειτουργήσει χρειάζεται όχι μόνο περιόδους απορρύθμισης και κρίσης, αλλά και κάποιες «παράπλευρες απώλειες», την αποβολή και την καταστροφή ενός μέρους της ίδιας της ζωής.

Επιμέλεια: Βανέσσα Θεοδωροπούλου

Το βράδυ των εγκαινίων ο Δημήτρης Χαλάτσης θα πραγματοποιήσει performance στον χώρο της έκθεσης.

Ο Δημήτρης Χαλάτσης σπούδασε Ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Καρλσρούης. Το 2001 ίδρυσε μαζί με άλλους καλλιτέχνες την γκαλερί Produzedengalery, η οποία λειτουργεί ακόμη στην Καρλσρούη ως κολεκτίβα. Στην Αθήνα υπήρξε μέλος της ομάδας “Κοινότητα Ανοικοδόμησης”, της συλλογικότητας Τέχνη εν Κινήσει και ιδρυτικό μέλος του Libby Sacer Foundation. Έχει κάνει έξι ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί: Cheap Art στην Αθήνα, Marquise Dance Hall στην Κωνσταντινούπολη, Elaboratorium, Kunst Academie Karlsruhe και Crista Fulbier projekt raum στην Καρλσρούη, projekt raum Kastanienalle στο Βερολίνο. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε σχεδόν σαράντα ομαδικές εκθέσεις σε διάφορους χώρους στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα. Έχει επιμεληθεί και οργανώσει οκτώ εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Zει και εργάζεται στην Αθήνα. (www.chalatsis.gr)

Η Βανέσσα Θεοδωροπούλου διδάσκει Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Ανζέ στη Γαλλία (ESBA TALM- site d’Angers), και είναι μέλος του HiCSA – Paris 1 Sorbonne όπου και υποστήριξε τη διατριβή της με τίτλο «Η Καταστασιακή Διεθνής, ένα σχέδιο καθολικής τέχνης». Έχει συνεπιμεληθεί τα βιβλία Au nom de l’art, enquête sur le statut ambigu des appellations artistiques de 1945 à nos jours, Publications de la Sorbonne 2014 και Le chercheur et ses doubles, B42, 2015 (υπό έκδοση). Έχει επιμεληθεί την έκθεση Western sequels. Art from the Lone Star State, που έλαβε χώρα στο «εργοστάσιο» της ΑΣΚΤ Αθήνας (αίθουσα Ν. Κεσσανλής) 11/2012-01/2013 και στο Tophane-i Amire Cultural Center στην Κωσταντινούπολη, 06-07/2013.

Ευχαριστίες στην Ευγενία Τζιρτζιλάκη και Μυρτώ Σταμπούλου για τη στήριξή τους στη  πραγματοποίηση της έκθεσης, όπως και στον κ. Στέλλα για την παραχώρηση του χώρου.