Η γκαλερί Έλικα παρουσιάζει την έκθεση της Ιωάννας Ξημέρη με τίτλο «Intimate Landscape»…

… που θα διαρκέσει από τις 21 Δεκεμβρίου 2012 έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2013. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012, στις 20.00.
 

Στην έκθεση Intimate Landscape, μια σειρά έργων από απανωτές επιστρώσεις ημιδιαφανούς χαρτιού δημιουργούν την τελική εικόνα ενός άϋλου τοπίου. Εδώ η Ιωάννα Ξημέρη αντικαθιστά το σχέδιο με μια ιδιότυπη διαδικασία αφαίρεσης υλικού από το χαρτί της (cut-out). Η εικόνα σχηματίζεται μέσα από την εξαφάνιση της υλικής της υπόστασης ενώ με την αφαίρεση χρώματος, το λευκό που παραμένει παραπέμπει σε μια πραγματικότητα που έχει εξαλειφθεί και γίνεται ένα με το άπειρο. Μέσα από αυτή τη λευκότητα, χάνεται κάθε ίχνος υλικότητας και αναιρούνται οι εξωτερικά επιβεβλημένες αξίες. Η λεπτότητα και ευθραυστότητα των έργων θυμίζουν γιαπωνέζικη χειροτεχνία ενώ τα ασαφή τοπία που απεικονίζονται αφήνουν την αίσθηση της θέασης των ιμπρεσιονιστικών τοπίων.

Η Ιωάννα Ξημέρη προσθέτει μια νέα προσωπική ανάγνωση πάνω στο διαχρονικό θέμα του φυσικού τοπίου ως σημείο διαφυγής και μέσο κάθαρσης. Σε μια αναζήτηση πνευματικότητας, τα έργα εκκινούν έναν υπαρξιακό προβληματισμό με σκοπό την επιστροφή στο ουσιώδες. Η χρήση της διαφάνειας στα έργα αντικατοπτρίζει τη διαύγεια ως ζητούμενο της εσωτερικής αναζήτησης. Τα τοπία παραμένουν κενά ανθρώπινης παρουσίας, επιτρέποντας στη σιωπή να επιβληθεί.  Η Ιωάννα Ξημέρη (Ηράκλειο, 1979) είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου De Montfort, Leicester και του Central Saint Martins College of Art & Design, Λονδίνο. Έχει διδάξει χαρακτική στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο, Κρήτης.