Κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις Κέδρος η μελέτη της Τζούλια Κρίστεβα με τίτλο Ιστορίες αγάπης, μια διερεύνηση στα θέματα του έρωτα…

«Όσο πίσω κι αν γυρίζω αναπολώντας τους έρωτές μου, δυσκολεύομαι να μιλήσω γι’ αυτούς. Τούτη η έξαψη βρίσκεται πέραν του ερωτισμού, ως υπέρμετρη ευτυχία αλλά και καθαρή οδύνη: αμφότερες μετατρέπουν τις λέξεις σε πάθος. Η ερωτική γλώσσα είναι αδύνατη, ανεπαρκής, έντονα υπαινικτική τη στιγμή που θα τη θέλαμε άμεση, στο μέτρο του δυνατού. Είναι σμήνος μεταφορών, είναι λογοτεχνία. Λόγω του ενικού χαρακτήρα της, την αποδέχομαι μόνο σε πρώτο πρόσωπο. Ωστόσο, αυτό που θα ήθελα να συζητήσουμε εδώ είναι ένα είδος φιλοσοφίας του έρωτα.

Καθότι, τι άλλο είναι η ψυχανάλυση, αν όχι μια ατέρμονη αναζήτηση αναγεννήσεων μέσω της ερωτικής εμπειρίας που ξαναρχίζει μόνο για να μετατοπιστεί, να ανανεωθεί και αν όχι να εκτονωθεί, τουλάχιστον να συσσωρευτεί και να εγκατασταθεί στην καρδιά της μεταγενέστερης ζωής του αναλυόμενου ως ευοίωνη προϋπόθεση για την ατελεύτητη ανανέωσή του, για το μη θάνατό του;»

Στο πιο προσωπικό βιβλίο της, η διάσημη θεωρητικός και ψυχαναλύτρια Τζούλια Κρίστεβα αποπειράται να διερευνήσει ένα από τα πιο δύσκολα ανθρώπινα θέματα: τον έρωτα σε όλες τις εκφάνσεις του. Εκκινώντας από την παραδοχή ότι η ερωτική γλώσσα είναι ανεπαρκής για να εκφράσει το πάθος, την οδύνη, την ευτυχία του έρωτα, η Κρίστεβα επιχειρεί να συνθέσει μια νέα φιλοσοφία του έρωτα.

Η Τζούλια Κρίστεβα γεννήθηκε στη Βουλγαρία το 1941. Σπούδασε Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και πήρε το διδακτορικό της το 1973 από την École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μετοίκησε στη Γαλλία. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του κορυφαίου γαλλικού περιοδικού θεωρητικού στοχασμού Tel Quel. Είναι καθηγήτρια και διευθύντρια σπουδών Γλωσσολογίας, Σημειολογίας και Λογοτεχνίας του 20ού αιώνα στο Πανεπιστήμιο Paris VII και ασχολείται ενεργά με την ψυχανάλυση.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι μελέτες της Έθνη χωρίς εθνικισμό, Μαύρος ήλιος, Ξένοι μέσα στον εαυτό μας, Οι νέες αρρώστιες της ψυχής, Στην αρχή ήταν η αγάπη, Το θήλυ και το ιερό, καθώς και τα λογοτεχνικά της έργα Εμμονές, Σαμουράι και Φονικό στο Βυζάντιο, κ.ά.
Από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ κυκλοφορεί το βιβλίο της Χάννα Άρεντ, Η γυναικεία ευφυΐα. εξώφυλλο: Πόπη Αλεξίου