Από τις 7 μέχρι τις 9 Αυγούστου θα διαρκέσει το Ireon Music Festival που πραγματοποιείται στη Σάμο και προσφέρει ένα τριήμερο γεμάτο δυνατή μουσική από αγαπημένους

καλλιτέχνες. Ας γνωρίσουμε όμως το Ireon Music Festival της πανέμορφης Σάμου!

Τί είναι;
Είναι το μεγαλύτερο τριήμερο μουσικό φεστιβάλ στο Αιγαίο που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι (συνήθως Αύγουστο) στο Ηραίον της Σάμου. Το μουσικό φάσμα απλώνεται σε όλους τους χώρους της ροκ, εναλλακτικής, ηλεκτρονικής, έθνικ, ρέγκε, και ποπ μουσικής σκηνής, συνδυάζοντας μεγάλα ξένα ονόματα με την αφρόκρεμα ελλήνων καλλιτεχνών καθώς επίσης και τα πιο υποσχόμενα ελληνικά σχήματα Έμφαση επίσης δίνεται στη παρουσία νεανικών τοπικών συγκροτημάτων.

Πού βρίσκεται;
Στο Ηραίον της Σάμου στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Πρόκειται για ένα γραφικότατο παραλιακό τουριστικό χωριό μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας που ανήκει στο Δήμο Πυθαγορείου, τη γενέτειρα του μεγάλου μας φιλόσοφου, Πυθαγόρα. Απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του νησιού και περίπου 20 λεπτά από τη πρωτεύουσα και το λιμάνι της Σάμου, το Βαθύ.

Το Ηραίον είναι γνωστό για τον αρχαίο ναό της Ήρας, έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση ναούς στον Ελλαδικό χώρο.  Το φεστιβάλ γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο ανοικτό χώρο, σχεδόν πάνω στη παραλία του Ηραίου και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο, τοπίο πραγματικά εντυπωσιακό αν σε αυτό προσθέσουμε και το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Ποιός το διοργανώνει;
Ο πολιτιστικός σύλλογος Ηραίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η οργάνωση του φεστιβάλ στηρίζεται καθαρά στην εθελοντική συμμετοχή ανθρώπων με αγάπη για τη μουσική και το νησί. Πρόκειται για μία κίνηση μοναδική στο είδος της.

Σημαντική είναι και η βοήθεια όχι μόνο των φορέων του νησιού (όπως η νομαρχία Σάμου, ο Δήμος Πυθαγορείου κ.α) αλλά επίσης και η συμμετοχή απλών τουριστών που κατακλύζουν κάθε χρόνο τη περιοχή.

Η ιστορία του
Ξεκίνησε δειλά δειλά το 2004 ως Ireon Rock Festival και συνεχίστηκε σε πιο έντονος ρυθμούς μέχρι και το 2008. Πέρυσι, μετονομάστηκε σε Ireon Music Festival καθώς το εύρος των μουσικών προτιμήσεων άνοιξε σημαντικά και ο όρος ροκ ήταν πολύ λίγος για να χαρακτηρίσει όλους αυτούς τους μεγάλους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν και εμφανίζονται live σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της μουσικής.

Ποιοί καλλιτέχνες έχουν ήδη εμφανιστεί εκεί;
Ο κατάλογος ολοένα και αυξάνεται. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα ονόματα των θρυλικών Stranglers των ‘golden brown’ και ‘always the sun’, των βασιλιάδων της ρέγγε Aswad,  των Μπλέ, Locomondo, Μikro, Matisse, Cyanna, Φ.Πλιάτσικας, Δ.Κοργιαλάς & Ευριδίκη, Ημισκούμπρια, Raining pleasure, Παλίρροια, Marsheaux και άλλων πολλών.

Το πρόγραμμα του Ireon Music Festival 2010
Ακόμα ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί και για φέτος μετά τη πολύ πετυχημένη περσινή χρονιά με τον ερχομό των Stranglers στο νησί. Οι μεγάλοι βρετανοί σταρς της Electro-funk-hip hop εναλλακτικής μουσικής σκηνής STEREO MCS καθώς επίσης ο Μπάμπης Στόκας και ο Παύλος Παυλίδης θα εμφανιστούν live μπροστά στο κοινό του IMF.

Αναλυτικά:
Σάββατο 7 Αυγούστου: Μπάμπης Στόκας/ Valkyries
Κυριακή 8 Αυγούστου: Παύλος Παυλίδης and the B movies/ Clairaudio
Δευτέρα 9 Αυγούστου: STEREO MCS/ fotonovela