Πολλές οι προβολές για τις επόμενες ημέρες του Θεματικού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ιπποκράτης, που πραγματοποιείται στην Κω

και πραγματεύεται ζητήματα υγείας. Το πρόγραμμα μέχρι και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου είναι το εξής:  

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου
Δημοτικό Θέατρο Ορφέας

10.00: Γάλα από την κατσίκα; – Παναγιώτης Καραντιάς,- Ελλάδα, με την παρουσία του σκηνοθέτη. Ένα οδοιπορικό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας σε σχέση με τον μελιταίο πυρετό.

10.30: Συναρτήσεις – 20’ – Φανή Τριανταφύλλου, Ελλάδα με την παρουσία της σκηνοθέτιδος. Ένας διάλογος αρχίζει, ξεκινώντας από ένα κοινό και “δύσκολο” σύμπτωμα, όπως ο πονοκέφαλος.

11.00: Ατελείωτες μέρες – 26’ – Simin Fallahzadeh Tehrani, Ιράν
με την παρουσία της σκηνοθέτιδος. H ταινία παρουσιάζει τις ζωές πολλών γυναικών που υποφέρουν από το σύνδρομο Αλτσχάιμερ.

11.30: Μείνε μόνο αν μ’ αγαπάς – 21’ – Mark Crama, Ολλανδία με την παρουσία του σκηνοθέτη. Η Πολίν, με στόχο να μάθει περισσότερα για τον HIV/AIDS, καταλήγει στη Νότια Αφρική.

12.00: Πανδημία – 27’ – Harri Larjosto, Φιλανδία με την παρουσία του σκηνοθέτη
Οι βασικές λειτουργίες της πόλης, όπως οι χώροι συγκέντρωσης σκουπιδιών, απομακρύνθηκαν από το κέντρο, βασική προϋπόθεση για την ίδια την ύπαρξή του.

12.35: Θετικό; – 8’ – Δημήτρης Μπαβέλας, Ελλάδα με την παρουσία του σκηνοθέτη
Kανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι υπεράνω υποψίας. Ειδικά σε ζητήματα ερωτικού πάθους.

12.45: Δωμάτιο Μηδέν – 13’ – Δημήτρης Παπαθανάσης, Ελλάδα, με την παρουσία του σκηνοθέτη. Η έγκυος κοπέλα θα φέρει τον φοβισμένο Αντώνη αντιμέτωπο με τη ζωή του.

13.05: Δεντρολίβανος ο Φαρμακευτής – 20’ – Αντρέας Σιαμίδας Ελλάδα – με την παρουσία του σκηνοθέτη. Μπορεί το ίδιο βότανο να χαρίσει ζωή και να καταστρέψει μια άλλη;

13.30: Τα πιο απομακρυσμένα μέρη – 35’ – Mike Seely, Η.Π.Α.
O γιατρός Ρόντας έχει αφιερώσει τη ζωή του στη βελτίωση των συνθηκών υγείας του Εκουαδόρ.
14.00: Η βασίλισσα των προφυλακτικών – 76’ – Silvana Ceschi,
Reto Stamm, Σουηδία/Ιρλανδία. Η Γερμανίδα Μόνικα Κράουζε έμεινε στην ιστορία της Κούβας, ως η πρώτη σεξουαλική διαπαιδαγωγός.

15.20: Διάλειμμα

16:30: Η Μεγάλη Μέρα – 11’ – Gabor Sebo, Ουγγαρία με την παρουσία του σκηνοθέτη. Tρεις νοητικά στερημένοι φίλοι αποφασίζουν να γίνουν «φυσιολογικοί» για μία μόνο «Μεγάλη Μέρα».

16. 45: Η τυφλή οικογένεια – 26’ – Nikolai Makarov, Ρωσσία με την παρουσία του σκηνοθέτη. Ένα νεαρό ζευγάρι τυφλών περιμένουν το πρώτο τους παιδί και ελπίζουν πως θα έχει κανονική όραση.

17:10: Χρωματίζοντας τους χειμώνες – 52’ – Arlette Girardot, Γαλλία
Η καθημερινότητα κάποιων καλλιτεχνών, που ζουν σε έναν καλλιτεχνικό οίκο ευγηρίας.

18.10: Μίστερ Ινδία – 47’ – Haobam Paban Kumar, Ινδία με την παρουσία του σκηνοθέτη. Για τον Κούντρακπαμ, η ζωή ξεκίνησε το 2000, όταν έμαθε πως ήταν οροθετικός.

19.00: Ένα αγόρι που το λένε – 49’ – Stephen Walker, Η. Βασίλειο, με την παρουσία του σκηνοθέτη. O 16χρονος Άλεξ υποφέρει από μία ασθένεια που θα μπορούσε να τον σκοτώσει ανά πάσα στιγμή.

20.00: Κοιμόμαστε με το κεφάλι στο φούρνο – 50’ – Grant Atkins, UK – με την παρουσία του σκηνοθέτη. Οι ραδιοπομποί ΤΕΤΡΑ τελικά βλάπτουν την υγεία μας;

21.00: Aντιμέτωπη με την ανορεξία – 60’ – Jessica Villerius, Ολλανδία
Μία διεισδυτική ματιά στον κόσμο των ανορεξικών.

22.00: To τοξικό μωρό μου | My toxic baby – 46’ – Min Sook Lee, Καναδάς
H Λι ξεκινά να εντοπίσει απλούς, λογικούς και οικονομικούς τρόπους να ελαττώσει τις τοξικές απειλές.

Θερινός Κινηματογράφος Ορφέας

20.30: Mαμά – 20’ – Adelheid Roosen, Ελβετία με την παρουσία της σκηνοθέτιδος
Η σκηνοθέτις προσπαθεί να μπει στον κόσμο της μητέρας της, που πάσχει από Αλτσχάιμερ.

20.50: Οργασμός Α.Ε.. – 78’ – Liz Canner, Η.Π.Α. Με την παρουσία της σκηνοθέτιδος. Μία δυναμική ματιά μέσα στη φαρμακευτική βιομηχανία που διαμορφώνει τις ζωές των ανθρώπων, σε σχέση με την υγεία και αυτή την απόλυτη στιγμή – τον οργασμό.

22.30: Η ζωή είναι καταπληκτική – 52’ – Tadeusz Król, Πολωνία
Δύο χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του γιου της, η Τερέζα Ανιελάκ ξεκινάει να ανακαλύψει τον
λήπτη της καρδιάς του γιου της.

23.20: Τα Aγαπουλίνια – 51’ – Rafal Skalski, Πολωνία
Οι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν στο ντοκιμαντέρ είναι άνθρωποι με αναπηρίες και, παρόλους τους περιορισμούς, ζουν τη ζωή, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή.

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου

9.30: Αναχώρηση λεωφορείων για το Ασκληπιείο Τελετή απαγγελίας Ιπποκρατικού Όρκου

Δημοτικό Θέατρο Ορφέας

10:00: Υπερμεγέθεις Ζωές – 52’ – Tania Pedroni, Ιταλία
To να είσαι σε δίαιτα είναι μία δοκιμασία που όλοι την ξέρουν. Αλλά για κάποιους αυτή είναι μία πολύ δύσκολη πρόκληση. Going on a diet is a fatigue that everybody knows.

11:10: Προσπάθησε ξανά – 46’ – Κώστας Μαχαίρας, Ελλάδα
Tα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν γίνει ένα νέο είδος «εθισμού».

12.00: Η άμπελος της ψυχής – 46’ – Richard Meech, Καναδάς με την παρουσία του σκηνοθέτη. Αναζητώντας πνευματική αφύπνιση ένας γιατρός και ένας λογιστής ταξίδεψαν στον Αμαζόνιο για να πιουν αγιαουάσκα.

13.00: Σημάδια – 67’ – Zohar Wagner, Ισραήλ με την παρουσία της σκηνοθέτιδος
Η σκηνοθέτις κινηματογραφεί τον εαυτό της καθώς απολαμβάνει την κλιμακούμενη σεξουαλικότητά της, μέχρι την ημέρα του τοκετού.

14.00: Δεν μπορείς να – 31’ – Alessandro Davoli, Ιταλία/Ολλανδία με την παρουσία του σκηνοθέτη. O Kριστιάν, που είναι εθισμένος στα βιντεοπαιχνίδια, αναγκάζεται να έρθει σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο

14.30: Διάλειμμα

16.00: Ταξίδι γεύσεων – 78’- Yuri Nomura, Ιαπωνία
Aυτό το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ιαπωνία και μας παρουσιάζει πως να ζούμε καλύτερα, μέσα από την καθημερινή ιεροτελεστία του φαγητού.

17.30: H αγάπη και η τέχνη της προσφοράς – 61’ –
Simon Eugene, Ινδία / U.K. Ο πνευματικός ηγέτης και γκουρού της γιόγκα, Σουάμι Σατγιανάντα και ένα αρχαίο ταντρικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο ναό.

18.30: Το λάθος – 11’ – Χάρης Σταθόπουλος, Ελλάδα με την παρουσία του σκηνοθέτη. Ένας βενζινοπώλης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Όμως λόγω ενός ιατρικού λάθους, ο γιατρός του ανακοινώνει ότι του έγιναν περαιτέρω εξετάσεις.

18.45: Πετσί και κόκκαλο – 35’ – Philip M. Magcalas, USA με την παρουσία του σκηνοθέτη
Ένα ουσιαστικό πρόσωπο των ανθρώπων που παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, όταν ασθενούμε.

19.20: Η Φάκα – 24’ – Μαρίνα Δανέζη, Ελλάδα με την παρουσία της σκηνοθέτιδος.
Mία ταινία για την αποκατάσταση των αναπήρων παιδιών και όχι μόνο.

20.00: Δοκιμή και λάθος – 63’ – Alex Gabbay, UK, με την παρουσία του σκηνοθέτη
Ο ρόλος που παίζει η συνείδηση στη ζωή μας.

21.10: H άκρη των ονείρων – 73’ – Amy Hardie, UK/SCOTLAND
Η σκηνοθέτις ονειρεύτηκε το θάνατο του αλόγου της. Ξύπνησε τρομαγμένη και το βρήκε νεκρό. Το επόμενο όνειρο που είδε προμήνυσε τον ίδιο της το θάνατο, στα 48 της.

Θερινός Κινηματογράφος Ορφέας

20.30: Αθεράπευτη Ινδία 56’ – Umesh Aggarwal, Ινδία με την παρουσία του σκηνοθέτη. Το 70% των πολιτών της Ινδίας ζουν σε αγροτικές περιοχές, ενώ το 80% των νοσοκομειακών κλινών βρίσκονται στις πόλεις. Εκατομμύρια πολίτες της χώρας ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου.

21:30: Ο στυτικός άνδρας – 52’ – Michael Schaap, Ελβετία
H ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός μικρού χαπιού που εμφανίστηκε στην αγορά πριν από 10 χρόνια και αναποδογύρισε τον κόσμο.

22.30: Το αρχαίον Όστρακον – 22’ – Νίκος Αλευρά, Ελλάδα με την παρουσία του σκηνοθέτη. Γιατί το «όστρακο» – που βγαίνει από το «οστούν» – που βγαίνει από το χώμα είναι το πιο σκληρό υλικό που υπάρχει στη φύση;

22.50: Ο κύκλος των ηλίθιων – 96’ – Emmanuelle Schick, Η.Β./Γαλλία
Oι εταιρίες που ανακάλυψαν τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες εναντιώνονται κατά των υγειονομικών ελέγχων τους.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου

Δημοτικό Θέατρο Ορφέας
10:00: Ο ιδιοφυής και τα αγόρια – 84 ’ – Bosse Lindquist, Σουηδία
Η ιστορία του βραβευμένου με Νόμπελ γιατρού Κάρλτον Γκάζντουσεκ, που κατηγορήθηκε ότι είχε ερωτική σχέση με το θετό γιο του.

11.30: Η περίπτωση Ευριδίκη – 74’- Φρέντυ Βιανέλλης, Ελλάδα με την παρουσία του σκηνοθέτη. Η Ευρυδίκη, μετά από εφτά χρόνια στην ηρωίνη, δεν «καταλήγει στα σκουπίδια» και βλέπει ξεκάθαρα τη δυσλειτουργική της οικογένεια.

12.50: Αίθουσα αναμονής – 14’ – Dimitris Andjus, Ελλάδα με την παρουσία του σκηνοθέτη. Έξω από το μικροβιολογικό εργαστήριο ενός νοσοκομείου συναντιούνται τυχαία δυο άγνωστοι άνθρωποι. Άραγε αυτό που χρειάζεται είναι κουράγιο για να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα;

13.10: Περπατώντας με οδηγό – 11’ – Maciej Cendrowski, Πολωνία με την παρουσία του σκηνοθέτη
Στο δρόμο για τη δουλειά του o Ρέμι χαρτογραφεί ηχητικά την πόλη.
13.25: Αφού με ξέρεις – 10’ – Thanassis Totsikas, Ελλάδα
με την παρουσία του σκηνοθέτη
Σε ένα νοσοκομείο συμβαίνουν διάφορες συμπτώσεις.

13.40: Πάμε να φύγουμε από εδώ – 35’ – Stavros Psillakis, Ελλάδα – με την παρουσία του σκηνοθέτη. Ψυχιατρείο Χανίων. Ένα Άσυλο που σήμαινε αλλοτρίωση και αποξένωση.

14.15: Φόβος – 86’ – Michiel van Erp, Ελβετία με την παρουσία του σκηνοθέτη
Ένα κολάζ ανθρώπων στο Άμστερνταμ, που προσπαθούν να ξεπεράσουν διάφορες διαταραχές άγχους.

15.45 Διάλειμμα

16.25: Δέσμια του παρελθόντος της – 57’ – Gordon Quinn, Η.Π.Α. Με την παρουσία του σκηνοθέτη. Mία 69χρονη γυναίκα μάζεψε τα πράγματά της σε δύο σακούλες και έφυγε. Ένα χρόνο μετά διεγνώσθη με επιβραδυνομένη μετατραυματική αγχωτική διαταραχή.

17.30: Οι φροντιστές – 45’ – Andy Abrahams Wilson, Η.Π.Α.
Οι φροντιστές είναι αυτοί που στέκονται στο πλευρό του μέλους της οικογένειάς τους, που διεγνώσθη με επιθετικό καρκίνο εγκεφάλου.

18.15: O ιερός κρίκος – 53’ – Aitken Pearson, Η.Π.Α./Η.Β. Ο Ιερός Κρίκος της φυλής Λακότα είναι η ενότητα που συνδέει τα πάντα μέσα από το πνεύμα.

19.10: Εκεί που η Θεραπεία είναι παράδοση – 30’ –
Gargi Sen, Ινδία – director present | με την παρουσία της σκηνοθέτιδος
H ταινία αυτή παρουσιάζει τις αόρατες γυναίκες της Ινδίας, που για γενιές εξασκούν τοπικές θεραπευτικές μεθόδους.

19.40: Δίπλα- δίπλα – 47’ – Peter Davis, Καναδάς
Οι προσπάθειες ενός γκρουπ γυναικών από τη Ζιμπάμπουε, που οργάνωσαν μία επίθεση κατά του Έϊτζ.

20.30: Επισκέψεις των κλόουν – 4’ – Laura Drummond, Αυστραλία με την παρουσία της σκηνοθέτιδος. Πως είναι πραγματικά να είσαι κλόουν γιατρός;

20.35: H λέσχη χορού της Άιντα – 59’ – Dalit Kimor, Ισραήλ, με την παρουσία της σκηνοθέτιδος. Ένας διαγωνισμός χορού ζευγαριών που χορεύουν ενάντια στις αντιξοότητες.

Θερινός Κινηματογράφος Ορφέας

21:30: Τελετή Λήξης
Νέοι στην ψυχή – 110’ – Stephen Walker, Η.Β. με την παρουσία του σκηνοθέτη
Με μέσο όρο ηλικίας τα 80, αυτή η χορωδία δεν έχει προηγούμενο.

21:30: Τελετή Λήξης Νέοι στην ψυχή – 110’ – Stephen Walker, Η.Β. με την παρουσία του σκηνοθέτηΜε μέσο όρο ηλικίας τα 80, αυτή η χορωδία δεν έχει προηγούμενο.

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου
Δημοτικό Θέατρο Ορφέας

10.00: Υγιαίνετε – 12’ – Takis Sakellariou, Ελλάδα με την παρουσία του σκηνοθέτη
Tρία μικροντοκιμαντέρ, τα οποία παρήγαγε η Ε.Τ., με στόχο να αυξήσει την προσοχή του κοινού σε ζητήματα υγείας.

10.15: Υγείας Τρόπος – 6 ’ – Antonios Liolios, Ελλάδα με την παρουσία του σκηνοθέτη. Μια επιλογή από την παρουσίαση διαφόρων ιατρικών θεμάτων για το ευρύ κοινό, παρουσιασμένα με τρόπο απλό, ευχάριστο και συχνά χιουμοριστικό.

10.25: Mία θεραπεύτρια γεννιέται – 34’ – Gargi Sen, Ινδία, με την παρουσία της σκηνοθέτιδος. Ένα γκρουπ γυναικών της Ινδίας μπήκαν σε μια απλή διαδικασία – να μάθουν το σώμα τους, να ενημερωθούν για την υγεία τους και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

11.00: Διονυσιακή νύχτα – 53’ – Stefanos Kakavoulis, Ελλάδα με την παρουσία του σκηνοθέτη. Η Ουρανία ζει με την κόρη της Διονυσία που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. Η μόνη τους έξοδος είναι μία βόλτα που κάνουν στο πάρκο.

12.00: Ασμάν – Η πρόσβαση των γυναικών στην ιατρική περίθαλψη – 32’ – Samina Mishra, Ινδία με την παρουσία της σκηνοθέτιδος. Η υγεία των γυναικών στην Ινδία δεν θεωρείται σημαντική, παρά μόνο όταν φτάσει να εμποδίζει τη δουλειά που προσφέρουν.

12.35: Ο Ιπποκράτης στην Ολυμπία – 52’ – George Petritsis, Ελλάδα -| με την παρουσία του σκηνοθέτη. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται ο Ιπποκράτης, η συμβολή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η συγκλονιστική ζωή του.

13.35: Tο μυστικό του Νομάδα Θεραπευτή – 65’ – Rehad Desai, Ινδία – με την παρουσία του σκηνοθέτη. Ο πολύτιμος πολιτισμός των Νομάδων της Αφρικής και άλλων ιθαγενών ομάδων, σε αντιδιαστολή με τον καπιταλισμό.

14.35: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
16.00: Η κόρη της αυτοκτονίας – 72’ – Dempsey Rice, Η.Π.Α.
Η ταινία ακολουθεί τη σκηνοθέτιδα σε ένα ταξίδι κατανόησης της αυτοκτονίας της μητέρας της.

17.15: Εξερευνώντας την υγεία μου 45’ – Donnel «Nail» Baker-Adams, Η.Π.Α.
O Mάικλ Μπρόντναξ, καθώς μας εξηγεί πώς να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα υγείας.

18.00: Μπάαλ  – 80’ – Manuela Morgaine, Γαλλία
Ο Μπάαλ, ο Θεός της αστραπής στη Μέση Ανατολή, μας χαρίζει σουρεαλιστικές εικόνες.

19.20: Ευτυχώς, ξεχασμένος – 45’ – Galia Oz, Ισραήλ με την παρουσία της σκηνοθέτιδος. Στα ογδοηκοστά της γενέθλια, η Λόλα είναι η μόνη κόρη ενός άγνωστου καλλιτέχνη και παροτρύνεται να κυνηγήσει τη φήμη.

20.15: Γεννημένος στο σπίτι – 60’ – Sameera Jain, Ινδία
Η ταινία παρακολουθεί τις ιθαγενείς μεθόδους τοκετού και αυτούς που τις χρησιμοποιούν σε διάφορα σημεία της Ινδίας.

21.15: ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου

20.00: Συναυλία με την Αλεξάνδρα Γκράβας στο Ρωμαϊκό Ωδείο