Στο κατάστημα της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44, η Αιμιλία Λιόντου παρουσιάζει την εγκατάσταση Infinity Cube, στο πλαίσιο του project Εντός / Εκτός.

Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας, το κατάστημα όπου στεγάζεται το εικαστικό πρόγραμμα του Εντός/Εκτός, είναι από τα μικρότερα της στοάς της Πανεπιστημίου 44. Για καιρό, τα λίγα τετραγωνικά του αξιοποιήθηκαν από εμπόρους που επιζητούσαν μια θέση στην καρδιά μιας ζωντανής εμπορικής κοινότητας.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, εμπορικά ανενεργό κι ενόσω παραμένει κενό, μοιάζει να χάνεται και να περνά σχεδόν απαρατήρητο.

Περνώντας τη χαμηλή πόρτα του καταστήματος και γνωρίζοντας τους περιορισμούς του, η Λιόντου διασκεδάζει τη δεδομένη οπτική εντύπωση του μικρού χώρου εγκαθιστώντας μία κατασκευή κατόπτρων που προσφέρει στους θεατές ένα ατέρμονο παιχνίδι ψευδαισθήσεων. Στην αρχιτεκτονική οφθαλμαπάτη που έχει δημιουργήσει, το κατάστημα μεταβάλλεται σε έναν διαρκώς αναπαραγόμενο χώρο που δεν τελειώνει ποτέ και πουθενά, και που συνεχίζεται απεριόριστα προς την «κοιλιά» και το βάθος του κτιρίου. Καθώς οι κατοπτρικές επιφάνειες αντανακλώνται η μία στην άλλη και αποκλείουν τη θέαση του ανθρώπινου ειδώλου, το βλέμμα των θεατών αιχμαλωτίζουν οι επαναλαμβανόμενοι αντικατοπτρισμοί, που εκτείνονται τρισδιάστατα στο χώρο και δημιουργούν την ψευδαίσθηση του απείρου. Έτσι, σε αντίθεση με τον ορθολογισμό της καθημερινότητας και το αυστηρό εξωτερικό περίγραμμα του αρχιτεκτονήματος, οι θεατές παρατηρούν εντός του καταστήματος έναν τόπο απόλυτα μη πραγματικό, έναν χώρο ρευστών ορίων και απεριόριστων δυνατοτήτων, μέσα από τον οποίο χάνεται η αίσθηση των συγκεκριμένων διαστάσεων του κτίσματος.

Στο κέντρο της πόλης, με αφετηρία ένα «χώρο» που εκφράζει το αισθητό και υλικό, και διαμορφώνεται ως προς τα χαρακτηριστικά του από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του αστικού τοπίου, η Αιμιλία Λιόντου εγκαθιστά το «μαγικό κουτί» της, ανοίγοντας για τους θεατές της στοάς μία πόρτα μετάβασης από το πραγματικό στο φαντασιακό, από το ορισμένο στο απροσδιόριστο και από το συνειδητό στο ασυνείδητο. Με το έργο Infinity Cube, κτίζει το περίβλημα ενός «κόσμου» άυλου, αμετάβλητου, αναλλοίωτου και γι’ αυτό ελεύθερα αντιληπτού μέσα από το ανοικτό βλέμμα του νου.

Σχετικά με το project Εντός/Εκτός:

Η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜoΚΕ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών οργανώνει από τον Μάρτιο του 2015 το project διαρκείας Εντός/Εκτός κατά το οποίο έργα φοιτητών και πρόσφατων αποφοίτων της ΑΣΚΤ φιλοξενούνται διαδοχικά ανά δεκαπενθήμερο στο χώρο ενός ανενεργού καταστήματος στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, εντός της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44. Η επιμέλεια του project ανήκει στην ιστορικό τέχνης Χάρι Κανελλοπούλου.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν έργα με αφορμή αυτό το χώρο σε ένα σημείο της πόλης στα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Εντός μιας προστατευμένης «προθήκης», αλλά εκτός ενός συμβατικού εκθεσιακού χώρου, εντός του αστικού μικρόκοσμου μιας στοάς και εκτός του κεντρικού δικτύου της πόλης, σε ένα ζωτικό χώρο ανάμεσα στο «στεγασμένο» και το «υπαίθριο», οι καλλιτέχνες θα διερευνήσουν τη διαδραστική σχέση μεταξύ έργου και θεατή, διεκδικώντας το δημόσιο βλέμμα και την προσοχή προς την εικαστική δημιουργία.