Βασικός άξονας της έκθεσης είναι το δίπολο μεταξύ μυθικής και επιστημονικής σκέψης, με υλικό της τον τυπωμένο λόγο. Από τη μία ο μύθος και η άρνηση της χρονικότητας, σαν τα πράγματα να υπάρχουν επειδή όφειλαν εκ φύσεως να υπάρχουν και από την άλλη η συμπαράθεση αντικειμένων-βιβλίων και η ιδέα της αλληλουχίας. Μια ιεραρχική θεώρηση των επιπέδων. Μια χειρονομία αντίστασης στην εντροπία των πραγμάτων. Σε αυτό το δίπολο και σε αυτή τη διαφορά αναπτύσσεται ένα σώμα, μια σύνδεση. Το βιβλίο, η τυπωμένη γραφή, συγκροτεί ένα σύνολο πολιτισμικών και πολιτικών στοιχείων, που συνθέτουν, συντηρούν και διαμορφώνουν το πλαίσιο των γνωσιακών δραστηριοτήτων μας. Στόχος της έκθεσης είναι η αποκωδικοποίηση των εννοιών της γνώσης και η κριτική στα μέσα και στα σχήματά της.

Τίποτα δεν εμφανίζεται,
Τίποτα δεν γεννιέται,
Υπάρχει μόνο η συνεχής «ανάπτυξη» ενός περάσματος.
Pierre Macherey

Τις μέρες που δε θα λειτουργεί η έκθεση οι performers: Κατερίνα Μπέλλα, Σάνια Στριμπάκου και ο εικαστικός Παναγιώτης Δαραμάρας θα ανοίξουν διάλογο με τα έργα της εγκατάστασης. Το αποτέλεσμα της έρευνας θα παρουσιαστεί στις 22 Δεκεμβρίου ημέρα Σάββατο και ώρα 20:00.

Συντελεστές

Εικαστική εγκατάσταση και βίντεο: Παναγιώτης Δαραμάρας
Performance: Σάνια Στριμπάκου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Απόστολος Στράντζαλης

Παναγιώτης Δαραμάρας

Ο Παναγιώτης Δαραμάρας είναι εικαστικός που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στην Κιν/φική Σχολή Σταυράκου, παρακολούθησε μαθήματα Σύγχρονου Χορού και Υποκριτικής και στη συνέχεια αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Εργάστηκε σε μεγάλου μήκους κιν/φικες ταινίες και στο θέατρο ως σκηνογράφος. Έχει χορογραφήσει, ερμηνεύσει το έργο “Traces” σε συνεργασία με την Αγγελική Παπαδάτου το 2013 και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις.

Σάνια Στριμπάκου

Η Σάνια Στριμπάκου είναι χορεύτρια και δασκάλα χορού. Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης συνέχισε την έρευνά της στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, στο studio Dance Space Center και στο Movement Research. Έχει χορέψει με τις ομάδες Αμάλγαμα, Yelp danceco, Quasistellar, Ύψιλον, Fingersix/Athens μεταξύ άλλων και με τους χορογράφους Gosia Haduch and the Unfinished Company, τη Marcela Giesche, τον Pere Faura, τη Lily Kiara, τη Φιλιώ Λούβαρη, το Γιώργο Σιώρα Δεληγιάννη κ.ά.

FokiaNou Art Space

Ο χώρος σύγχρονης τέχνης FokiaNou Art Space είναι ένας δραστήριος καλλιτεχνικός πυρήνας που ενθαρρύνει τη συνεργασία Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, συνεισφέροντας στην εγχώρια καλλιτεχνική κοινότητα. Ένα διαμέρισμα σε μια παλιά πολυκατοικία του κέντρου της Αθήνας έχει μετατραπεί σε ένα ανοιχτό χώρο έκφρασης και δημιουργίας που φιλοξενεί ανάμεσα σε άλλα, εκθέσεις, εργαστήρια και διαλέξεις υπό την διεύθυνση και την επιμέλεια δυο εικαστικών, της Mary Cox και του Παναγιώτη Βούλγαρη.