Ημερίδα με θέμα: Η Τέχνη της Βιογραφίας: Καταγράφοντας Ελληνικούς Βίους, διοργανώνεται την Πέμπτη, 11 Μαρτίου από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα κολλέγιο DEREE στην Αγ. Παρασκευή. Στην ημερίδα θα λάβουν μέρος μερικοί από τους σπουδαιότερους βιογράφους σημαντικών ελλήνων.

Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί όπως ο Roderick Beaton, o William St. Clair, o Christopher Pelling, ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος και η Γεωργία Φαρίνου – Μαλαματάρη.

Η βιογραφία σαν λογοτεχνικό είδος έχει δεκάδες εκατομμύρια οπαδούς ανά την υφήλιο. Φαίνεται ότι υπάρχει ακόρεστη δίψα για την εξερεύνηση του παρελθόντος μέσα από τις ζωές των πρωταγωνιστών του. Στην Ελλάδα όμως η τέχνη της βιογραφίας δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της τεχνικής – και κατά συνέπεια στο επίπεδο της δημοφιλίας –  που της αρμόζει, παρά τη μακρά και πλούσιας ιστορίας της χώρας.

Τα περιορισμένα σε έκταση και πρόσβαση αρχεία, το μικρό μέγεθος του ελληνικού αναγνωστικού κοινού καθώς και η τάση πολλών συγγραφέων να γράφουν ιδεολογικά φορτισμένες βιογραφίες, έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη του είδους στην Ελλάδα.

Η ημερίδα διοργανώνεται από την Έδρα Νεοελληνικών Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος του DEREE – The American College of Greece. Σημερινός κάτοχος της Έδρας είναι ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης και βιογράφος του Ελευθερίου Βενιζέλου, Sir Michael Llewellyn-Smith.

Οι εργασίες της ημερίδας είναι στην Αγγλική γλώσσα και είναι ανοικτές στο κοινό