Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα παρουσιάζουν τις Ημέρες Σύγχρονου Τσέχικου Κινηματογράφου στην Αθήνα από την Πέμπτη 3 έως το Σάββατο

5 Ιουνίου 2010 στον ολοκαίνουργιο θερινό κινηματογράφο Λαΐς στην ταράτσα της. Οι Ημέρες Σύγχρονου Τσέχικου Κινηματογράφου στην Αθήνα, συνδιοργανώνονται από την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το Κέντρο Κινηματογράφου της Τσεχικής Δημοκρατίας και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, που εστιάζει στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παρουσιάζονται ταινίες μεγάλου μήκους παραγωγής 1999-2007 των καταξιωμένων και διεθνούς φήμης σκηνοθετών Γιαν Χρζέμπεϊκ (Jan Hřebejk), Οντρζέϊ Τρόγιαν (Ondřej Trojan), Πετρ Ζέλενκα (Petr Zelenka), και οι τρεις πρώην συμφοιτητές στη Σχολή Κινηματογράφου FAMU και νυν συνεργάτες, αλλά και της νεότερης πολυτάλαντης Άλιτσε Νέλις (Alice Nellis).

Οι 4 ταινίες, από τις οποίες οι 3 προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν θεματικά τόσο παρόν, όσο και το παρελθόν της χώρας, εκφράζοντας τη σύγχρονη κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα.
 
Στην τελετή έναρξης την Πέμπτη 3 Μαΐου θα προβληθεί η ταινία Μυστικά (Tajnosti, 2009) της Άλιτσε Νέλις. Η είσοδος στην προβολή αυτή είναι μόνο με προσκλήσεις, η ταινία ωστόσο θα επαναληφθεί το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 23.00.

Πρόγραμμα προβολών:

Πέμπτη 3 Ιουνίου
21.00 Μυστικά (Tajnosti/ Little Girl Blue) – 95΄ – Είσοδος με προσκλήσεις
 
Παρασκευή 4 Ιουνίου
20.50 Ιστορίες κοινής τρέλας (Příběhy obyčejného šílenství/ Wrong side up) -107΄
22.50 Έρωτας στο Ζέλαρι (Želary) – 150΄
 
Σάββατο 5 Ιουνίου
20.50 Ζεστές φωλιές (Pelíšky/ Cosy Dens) – 115΄
23.00 Μυστικά (Tajnosti/ Little Girl Blue) – 95΄
 
Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους εκτός από τα Ιστορίες κοινής τρέλας που θα προβληθεί με ελληνικούς και γαλλικούς και το Έρωτας στο Ζέλαρι μόνο με ελληνικούς.