Η Ημέρα της Γης έχει τις ρίζες τις στα κινήματα της δεκαετίας του 1970, όταν οι άνθρωποι διαπίστωσαν ότι οι πόροι του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητοι και η χωρίς όρια εκμετάλλευσή τους οδηγεί ανεπιστρεπτί στην καταστροφή του και φυσικά στην επιβάρυνση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Στις 22 Απριλίου του 1970 περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα οι οποίες αργότερα θεωρήθηκαν ο πρόδρομος του οικολογικού κινήματος.

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 22 Απριλίου με εκδηλώσεις και κινήσεις από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πρωτοπόρος στο κίνημα υπήρξε ο αμερικανός Γερουσιαστής Gaylord Nelson ο οποίος πρότεινε την οργάνωση εθνικής διαμαρτυρίας σε όλες τις ΗΠΑ, ώστε οι πολιτικοί να παρακινηθούν και να θέσουν το ζήτημα της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος στην επίσημη πολιτική ατζέντα.

Το 1990 η Ημέρα της Γης, γίνεται διεθνής, μετά τις κινητοποιήσεις 200 εκατομμύρια ανθρώπων σε 141 χώρες. Βασικό σύνθημα της Ημέρας της Γης του 1990 ήταν η Ανακύκλωση ενώ η κινητοποίηση αυτή, έστρωσε το δρόμο για την Διάσκεψη για τη Γη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέϊρο το 1992. Το 2010 στο επίκεντρο της Ημέρας της Γης βρίσκεται η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή πολιτική.

Σαράντα χρόνια μετά τις πρώτες οικολογικές κινητοποιήσεις η UNICEF δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον επηρεάζει την επιβίωση και την υγεία. Τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε παραγκουπόλεις, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε μια απλή τουαλέτα, 425 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και 600 εκατομμύρια παιδιά ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η έλλειψη νερού και υγιεινής σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες διαβίωσης παραμένουν οι κύριες περιβαλλοντικές αιτίες που απειλούν τα παιδιά, που είναι περισσότερο ευάλωτα από τους ενήλικες σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Για παράδειγμα ο μόλυβδος βλάπτει σοβαρά την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς απορροφούν μέχρι και το 50% του μολύβδου που εισέρχεται στο σώμα τους, ενώ οι ενήλικες μόλις το 10%-15%.

Παρά τα φιλοπεριβαλλοντικά μηνύματα είναι έκδηλη η απροθυμία των κυβερνήσεων να υποτάξουν τα κρατικά συμφέροντα χάριν της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτή σκιαγραφήθηκε από την αποτυχημένη Συνδιάσκεψη στην Κοπεγχάγη, η οποία κινήθηκε εκτός της επίσημης διαδικασίας του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η Παγκόσμια Συνέλευση Κινημάτων και Πολιτών που πραγματοποιείται στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας και η οποία αποτελεί μία εναλλακτική Συνδιάσκεψη που δίνει λόγο στις κοινότητες που πλήττονται ήδη από την αλλαγή του κλίματος αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η ίδια η επιλογή της Κοτσαμπάμπα ως τόπου της διάσκεψης έχει και συμβολική σημασία, καθώς η πόλη έγινε γνωστή το 2000 σε όλο τον κόσμο, από την επιτυχημένη εξέγερση των κατοίκων της κατά της ιδιωτικοποίησης της τοπικής εταιρίας ύδρευσης και των υπέρογκων αυξήσεων στην τιμή του νερού.

Η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με την κόκκινη κάρτα από τον ΟΗΕ, καθώς είναι είναι η μόνη ανάμεσα σε 141 κράτη που αποβλήθηκε από το Κιότο, επειδή δεν έπεισε για την εγκυρότητα του συστήματος μέτρησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σήμερα, 22 Απριλίου 2010, στις 18:30 το απόγευμα οργανώσεις και κινήματα θα τιμήσουν την Ημέρα της Γης καλώντας σε συγκέντρωση μπροστά στο ΥΠΕΚΑ, με στόχο να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους στην εναλλακτική Συνδιάσκεψη της Κοτσαμπάμπα για τη κλιματική αλλαγή. Το κεντρικό αίτημα της συγκέντρωσης ταυτίζεται με εκείνο των 20.000 ριζοσπαστών οικολόγων που μετέχουν στη συνδιάσκεψη της Κοτσαμπάμπα και είναι η μείωση κατά 40% μέχρι το έτος 2020 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, που βρίσκεται ήδη στο μάτι του κυκλώνα της κλιματικής καταστροφής.

Στη συγκέντρωση καλούν: Πρωτοβουλία για τη συνδιάσκεψη της Κοτσαμπάμπα, Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης, ΑΚΟΑ, Οικολόγοι Πράσινοι, Κόκκινο, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Αθήνα Ανοιχτή Πόλη, Οικολογική Αθήνα, Θεματική Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό δίκτυο).