Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ συνδιοργανώνουν το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, σε συνεργασία με το Megaron Plus, την ημερίδα ΙΑΝNΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ | ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Το ολοήμερο αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και περιλαμβάνει συνέδριο με ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων (15:30 – 20:00) και συναυλία του διεθνούς φήμης πιανίστα Ερμή Θεοδωράκη, ειδικευμένου στην ερμηνεία των έργων του Ξενάκη (ώρα 21:00). Η ημερίδα διοργανώνεται με την ευκαιρία μιας σημαντικής διπλής επετείου, αφενός των 25 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και αφετέρου των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier.

Οι επετειακές εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» εντάσσονται στο ευρύτερο πλέγμα των αφιερωμάτων που πραγματοποιούνται διεθνώς, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου αρχιτέκτονα. Στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την υποστήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, της Ελβετικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusier και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς.

Στο συνέδριο ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ | ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ συμμετέχουν διακεκριμένοι μουσικολόγοι και αρχιτέκτονες που έχουν ασχοληθεί με τον Ι. Ξενάκη  (1922-2001) και την πολύπλευρη σχέση της μουσικής και της αρχιτεκτονικής, με κύριο άξονα το έργο του. Οι θεματικές της ημερίδας κινούνται γύρω από τα μαθηματικά μοντέλα της αρχιτεκτονικής και της μουσικής, τη γλώσσα της αρχιτεκτονικής σε σχέση με τη μουσική, τη γλώσσα της μουσικής σε σχέση με την αρχιτεκτονική, θέματα χρονικότητας και χωρικότητας, τη μελέτη των μουσικών έργων του Ι. Ξενάκη μέσα από τα μονοπάτια της Αρχιτεκτονικής και τον σχεδιασμό κτηρίων από τον ίδιο μέσα από τη γλώσσα της μουσικής.

Οι ομιλίες της ημερίδας θα γίνουν στα αγγλικά και ελληνικά (με ταυτόχρονη μετάφραση). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Tην παρουσίαση και τον συντονισμό έχει αναλάβει η Έλενα Κωνστανινίδου, επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.

Το αφιέρωμα στον Ι. Ξενάκη θα ολοκληρωθεί με ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης πιανίστα Ερμή Θεοδωράκη, ειδικευμένου στην ερμηνεία των έργων του σπουδαίου δημιουργού.

Τα πιανιστικά άπαντα του Ιάνη Ξενάκη: «Έξι τραγούδια», «Έρμα», «Ευρυάλη», «Mists», «à r.» (Hommage à Ravel)

Ο Ιάννης Ξενάκης…

… είχε χαρακτηρίσει τον Ερμή Θεοδωράκη ιδανικό ερμηνευτή της μουσικής του σε συστατική επιστολή του προς τον κορυφαίο έλληνα πιανίστα. Επίσης, ο διεθνούς φήμης σολίστ έχει αποσπάσει το Βραβείο Δισκογραφίας της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, για την ηχογράφηση των πιανιστικών απάντων του Ι. Ξενάκη, τα οποία θα ερμηνεύσει στην εμφάνισή του στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στις 16/4. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει τα έργα: Six chansons – Έξι τραγούδια (1951), Έρμα – Herma (1960-61), Ευρυάλη – Evryali (1973), Mists (1980) και à r. (Ηοmmage à Ravel) (1987).

Ο Ερμής Θεοδωράκης…

… μετά την αποφοίτησή του από το Ωδείο της Μουσικής Εταιρίας Αθηνών με ανώτατες διακρίσεις και με το ειδικό βραβείο «Ι. Ξενάκης» για την εκτέλεση του έργου Mists, συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο του Άμστερνταμ, όπου μελέτησε πιάνο και σύνθεση. Έχει επίσης σπουδάσει Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σύνθεση με τον Γιάννη Ιωαννίδη, τομέα στον οποίο πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με Διάκριση στη Μουσική Ακαδημία της Λειψίας. Εμφανίζεται επανειλημμένως ως σολίστ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες και μουσικά σύνολα  εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ερμηνεία της νέας μουσικής, δίνοντας τις πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις πολλών έργων συγχρόνων συνθετών και έχοντας ηχογραφήσει, μεταξύ άλλων, 8 ψηφιακούς δίσκους με νέα μουσική για πιάνο (συνθέσεις της Νέας Σχολής της Βιέννης, πιανιστικά άπαντα των Ξενάκη, Ιωαννίδη, Σισιλιάνου, Μάνκοπφ καθώς και έργα συγχρόνων ελλήνων συνθετών). Ως συνθέτης έχει γράψει έργα για σόλο όργανα και μουσική δωματίου. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Χιλή. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής – UNESCO για τη συνολική του προσφορά στη νέα ελληνική μουσική. Το 2006 διακρίθηκε στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Ορλεάνης (Γαλλία, βραβείο SACEM και διάκριση Α. Boucourechliev).

ANΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

15:30 – 16:00 Προσέλευση και υποδοχή συμμετεχόντων

16:00 – 16.30 Χαιρετισμοί:

Αχιλλεύς Γ. Χαλδαιάκης, πρόεδρος Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Ελένη Μαΐστρου, κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Συνεδρία 1 ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ

Προεδρείο:  Κωνσταντίνα Δεμίρη, καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

16.30 – 16.50 Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Ξενάκης | Le Corbusier

16.50 – 17.10 Ελισάβετ Κιουρτσόγλου, αρχιτέκτων μηχανικός Π.Θ., υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Paris 8

Αναλογίες μεταξύ Mουσικής και Aρχιτεκτονικής στο έργο του Ιάννη Ξενάκη: Το μοναστήρι της Τουρέτ

17.10 – 17.30 Sharon Kanach, μουσικός, αντιπρόεδρος Κέντρου «Ιάννης Ξενάκης», Πανεπιστήμιο της Ρουέν

Mosaic of Coherences: Εxamining the relationships between Xenakis’s Μusic and Architecture

17.30 – 18.00 Συζήτηση – Ερωτήσεις στους εισηγητές της Συνεδρίας 1

18.00 – 18.30 Διάλειμμα – Καφές

Συνεδρία 2 ΞΕΝΑΚΗΣ: Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ

Προεδρείο: Μάρκος Τσέτσος, καθηγητής ΤΜΣ ΕΚΠΑ

18.30 – 18.50 Μάκης Σολωμός, καθηγητής Μουσικολογίας, Πανεπιστήμιο Paris 8

Η μουσική ως «Kινητή Aρχιτεκτονική». Η επιρροή της Aρχιτεκτονικής πάνω στη μουσική του Ι. Ξενάκη

18.50 – 19.10 Αντώνιος Αντωνόπουλος, συνθέτης, διδάκτωρ Αναλυτικής και Συστηματικής Μουσικολογίας

Η Hχοπλαστική ως τεχνική αρχιτεκτονικών και μαθηματικών εφαρμογών στην Σύνθεση

19.10 – 19.30 Αναστασία Γεωργάκη,  αν. καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Η Αρχιτεκτονική του ήχου στο «Πολύτοπο των Μυκηνών» (1978) του Ι. Ξενάκη

19.30 – 20.00 Συζήτηση – Ερωτήσεις στους εισηγητές της Συνεδρίας 2

ΛΗΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Επιστημονική & Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου

 

Αναστασία Γεωργάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΤΜΣ ΕΚΠΑ

Έλενα Κωνσταντινίδου, επίκουρη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Αχιλλεύς Γ. Χαλδαιάκης, αναπληρωτής καθηγητής − πρόεδρος του ΤΜΣ ΕΚΠΑ

Σε συνεργασία με

το Τμήμα Μουσικών Σπουδών

της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και

τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ

Με την υποστήριξη

του Ιδρύματος Le Corbusier,

του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και

του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής