Το θέατρο Τόπος Αλλού, παρουσιάζει το κορυφαίο ίσως έργο του Harold Pinter, η Προδοσία σε σκηνοθεσία Μίνας Αδαμάκη και με ένα καταξιωμένο καστ ηθοποιών.

Το θέατρο Τόπος Αλλού, παρουσιάζει το κορυφαίο ίσως έργο του Harold Pinter, η Προδοσία σε σκηνοθεσία Μίνας Αδαμάκη και με ένα καταξιωμένο καστ ηθοποιών.


Σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μίνας Αδαμάκη, το σύγχρονο αυτό έργο εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις, εστιάζοντας στον έρωτα, τον θάνατο, την απώλεια. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του Αγγλου νομπελίστα, αναφερόμενο στο ρόλο που παίζει το τυχαίο στη ζωή των ανθρώπων.


Με πολύ χιούμορ αλλά κυρίως με πολύ ευαισθησία, ο συγγραφέας κάνει ένα σύντομο ταξίδι στο λαβύρινθο των ανθρωπίνων σχέσεων και στην αντιμετώπισή τους, καθώς και στην μοναξιά, στη ζωή και στον έρωτα. Με λίγα λόγια προσπαθεί να καταλάβει και να εξηγήσει τι σημαίνει η λέξη προδοσία.


«Με ρωτάνε πολλοί: γιατί την Προδοσία; Γιατί Πίντερ; Γιατί δηλαδή αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με τον Πίντερ και να αποπειραθώ τη σκηνική απόδοση αυτού του συγκεκριμένου θεατρικού του έργου, της Προδοσίας. Προσπαθώντας να δώσω μια ειλικρινή απάντηση όσον αφορά στα κίνητρα που με οδήγησαν σ’ αυτή μου την επιλογή, ήρθα αντιμέτωπη με την ουσία του προβλήματος που θέτει ο Πίντερ στο έργο του: το πρόβλημα δηλαδή τού κατά πόσο μπορούμε να ξέρουμε ποιο είναι το πραγματικό κίνητρο πίσω απ’ τις πράξεις των ανθρώπων, πίσω απ’ τις πράξεις μας.


Πέρα λοιπόν από το προφανές, που συνίσταται στο ότι είναι ίσως ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατρικός συγγραφέας και βαθύς γνώστης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το ακριβές κίνητρο της προσωπικής μου επιλογής, το τι δηλαδή με οδήγησε στο να επιλέξω αυτό το συγκεκριμένο έργο για να συνομιλήσω μαζί του, μου διαφεύγει παντελώς.


Τι είναι προδοσία; Η πιο βεβαρημένη ίσως συναισθηματικά και ηθικά λέξη, μια λέξη που ρίχνει βαριά τη σκιά της, αιώνες τώρα, πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, κι όμως τόσο δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Μια δυσοίωνη λέξη, που ασκεί ωστόσο μια σκοτεινή όσο κι απροσδιόριστη έλξη.


Πώς εξηγείται η γοητεία που ασκούν πάνω μας ήρωες τόσο αρνητικοί όπως ο Ριχάρδος ο Γ’ ή ο Ιάγος, οι οποίοι συμπορεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό με την προδοσία που έμειναν στην ιστορία ως συνώνυμό της; Μήπως αυτό που μας δονεί σ’ αυτούς και μας συναρπάζει είναι που αγγίζουν τα δικά μας σκοτεινά κι ανομολόγητα πάθη; Ερωτήματα που η απάντησή τους εξακολουθεί να μας διαφεύγει κι ωστόσο δεν θα πάψουμε διαρκώς να τα διατυπώνουμε».


Μίνα Αδαμάκη


Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση, σκηνοθεσία, σκηνικό, μουσική επιμέλεια Μίνας Αδαμάκη, κοστούμια Μίκας Πανάγου και φωτισμούς Κατερίνας Μαραγκουδάκη.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Μαρία Σολωμού, Αντώνης Καρυστινός, Νίκος Νίκας.


INFO
Θέατρο Τόπος Αλλού: Κεφαλληνίας 17, Κυψέλη
Τηλ.: 210 8656004
Διάρκεια παραστάσεων: έως 9 Ιουνίου αλλά και από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη 19:30, Πέμπτη – Παρασκευή 21.30
Σάββατο 19:30 και 21:30, Κυριακή – Δευτέρα 20:00
Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ
www.topos-allou.gr