Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζονται, από το Σάββατο 12 Ιουλίου 2008, φωτογραφικές απεικονίσεις των αρχαίων μνημείων της Αθήνας κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

H συλλογή είναι του Φωτογραφικού Αρχείου του Ε.Λ.Ι.Α. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο.

Μέσα από τις φωτογραφίες αναδύεται ο αρχαιοελληνικός προσανατολισμός της πρωτεύουσας του νεοσύστατου κράτους το 19ο αιώνα. Οι απεικονίσεις των μνημείων και η σχέση τους με τον περιβάλλοντα χώρο μαρτυρούν την εξέλιξη της σημερινής πόλης.

Διαφαίνονται μεταβολές που υφίστανται τα ίδια τα μνημεία από τις κατά καιρούς αρχαιολογικές παρεμβάσεις καθώς και από τα βίαια ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, στις κρίσιμες συγκυρίες του Α Παγκοσμίου Πολέμου και των Δεκεμβριανών, με την παρουσία γάλλων και άγγλων στρατιωτών στην Ακρόπολη.

Οι φωτογραφίες είναι των Frederic Boissonnas, των Αδελφών Ρωμαΐδη, του Νίκου Ζωγράφου, του Dmitri Kessel, του Baron Paul des Granges, του Πέτρου Μωραΐτου, του Δημήτριου Κωνσταντίνου και του Pascal Sebah.