Τα 47α Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και η ορχήστρα δωματίου Σμύρνης αναμένεται να δώσει μια συναυλία

… στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012, στις 21.00.

Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης (Izmir State Symphony Orchestra), μέρος της οποίας αποτελεί η Ορχήστρα Δωματίου Σμύρνης, ιδρύθηκε το 1975, αρχικά ως σύνολο μουσικής δωματίου. Πολύ σύντομα εμπλουτίστηκε και μετεξελίχθηκε σε Συμφωνική Ορχήστρα. Με 160 μουσικούς στο δυναμικό της, αποτελεί πλέον ένα σύνολο υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, το οποίο διαδραματίζει καίριο ρόλο, στην εξάπλωση και καταξίωση της πολυφωνικής μουσικής  στην Τουρκία. 

Το 2000, η Ορχήστρα έδωσε 22 συναυλίες στο εξωτερικό μέσα σε διάστημα 32 ημερών, με μαέστρο τον Yoshinao Osawa. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αυτής, το σύνολο πραγματοποίησε μία ηχογράφηση στο Τόκιο, αποσπώντας το βραβείο για τον καλύτερο δίσκο στην Ιαπωνία. Το 2001, η Ορχήστρα έκανε μία ακόμη μεγάλη περιοδεία, αυτή τη φορά στη Γερμανία, παρουσιάζοντας σε πρώτη εκτέλεση έργα σύγχρονων Τούρκων συνθετών.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ορχήστρα Δωματίου της Σμύρνης θα παρουσιάσει έργα των Mozart, Vivaldi και Kodalli. Σολίστες θα είναι ο Ozan Akkol στο βιολί, ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας και ο Andris Arnicans στο φαγκότο, μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Λετονίας και καθηγητής στην Ακαδημία Μουσικής στη Λετονία. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Naci Ozguc.