Η θρυλική βουκολική σάτιρα του Μποστ, μετά τα ταξίδια του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα, επιστρέφει στα αστικά κέντρα. Αθήνα και Θεσσαλονίκη την υποδέχονται για τρεις μόνο παραστάσεις.

Οι παραστάσεις θα δοθούν από το Θεατρικό Εργαστήρι Ν. Ορεστιάδας Διόνυσος, το οποίο έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια να παρουσιάζει κάθε φθινόπωρο και άνοιξη τις παραστάσεις του στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, δείχνοντας τη δουλειά του όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος εναγκαλισμού και προβολής της ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας.

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα του Μποστ θα ανέβει το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη και τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα στο Αμφιθέατρο Αθήνα 984.

Η Μαρία Πενταγιώτισσα του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας Διόνυσος, αποτελεί ένα πάντρεμα του λαϊκού θεάτρου και της σύγχρονης σάτιρας, με το παραδοσιακό τραγούδι και το χορό.

Η προσαρμογή του κειμένου και η σκηνοθεσία είναι του Άκη Τσονίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκαν ο Άκης Τσονίδης και ο Νίκος Πατούνας, ενώ η πρωτότυπη μουσική της παράστασης είναι του Παναγιώτη Μανουηλίδη. Παίζουν (αλφαβητικά): Χρήστος Βενετίδης, Γιώτα Κυρμάνη, Βιβή Μιτσίτσκα, Ιωάννα Μουτουσίδου, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Νίκος Πατούνας, Σαράντης Σαραντίδης, Αντώνης Στρατηγάκης, Μπάμπης Τριανταφυλλάκης και ο Άκης Τσονίδης.