Το Design Lab 2011 που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει την Ημερίδα με θέμα «Η Αρχιτεκτονική και το Design σε περίοδο κρίσης: μια πρόκληση για τους νέους δημιουργούς».

Θα περιλαμβάνει τις εισηγήσεις:

1. «Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί 2011» oiio architects

2. «Ο δικός μου κήπος» arcanoid architects

3. «Πρώτη κατοικία: Από την προίκα στο εξώφυλλο» .27 architects

4. «To Αυτί της Πόλης: μια Αστική Ιστορία» infrared

5. «Ανιχνευτής Ευκαιρίας» 157-173 designers

Επιμέλεια ημερίδας Ντόβρος Βασίλης

Βιογραφικά σημειώματα εισηγητών

oiio architects  http://www.oiio.gr/

Το αρχιτεκτονικό γραφείο oiio (http://www.oiio.gr/) ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Οικονόμου και αποτελείται από μια ομάδα αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων και ερευνητών, το οποίο δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό του κτιστού και μη – κτιστού περιβάλλοντος. Σκοπός των δράσεων της ομάδας είναι η προσαρμογή όλων των σταδίων της δημιουργικής διαδικασίας σε μια συνθετική φιλοσοφία, η οποία δίνει έμφαση στην ενσωμάτωση των δυνατοτήτων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στο φυσικό περιβάλλον αλλά και τον υπάρχοντα αστικό ιστό.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο oiio συμμετέχει με επιτυχία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.  Κατά τη διάρκεια του έτους 2011 παρέλαβε τις παρακάτω διακρίσεις : 4η θέση στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με θέμα: “STARI GRAD ULCINJ”, Ulcinj, Montenegro. 2η Θέση στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με θέμα: «Aστικός και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη διαμόρφωση της παραλίας “Pine”», ΔήμοςTivat, Montenegro. 2η Θέση στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων με θέμα: «Ανάδειξη και Επανάχρηση Δυτικών Νεωρίων και ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου», Δήμος Ηρακλείου Νομού Ηρακλείου.

.27 architects  http://www.point27.gr/

Οι .27 Architects ιδρύθηκαν  το 2008 από τη Στελίνα Τσίφτη και τον Παναγιώτη Χατζητσακύρη.
Η Στελίνα Τσίφτη (Αθήνα, 1979) αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική σχολή του Α.Π.Θ. το 2004 ενώ ολοκλήρωσε το Master in Architectural Design από το Parsons School of Design της Νέας Υόρκης το 2005.
Ο Παναγιώτης Χατζητσακύρης (Θεσσαλονίκη, 1978) αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική σχολή του Α.Π.Θ. το 2002 ενώ έλαβε το δίπλωμα Master of Science in Architectural Design (Design and Computation) από το MIT το 2005.

arcanoid architects  http://arcanoidlab.net/

Οι Arcanoid Architects δημιουργήθηκαν  το 2009 από τους Φώτη Βασιλάκη, Δημήτρη Γουρδούκη, Κατερίνα Τρυφωνίδου και Θεοδώρα Χριστοφορίδου. Κύριος στόχος του γραφείου του είναι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός να ακολουθεί μια οικολογική στρατηγική μέσα από διαδικασίες ψηφιακού σχεδιασμού και ψηφιακής κατασκευής. Το γραφείο ασχολείται με σχεδιασμό κατοικιών, αστικό δημόσιο χώρο, αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Το γραφείο βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα.

infrared  http://infraredarch.blogspot.com/

H ομάδα Ιnfrared δημιουργήθηκε το 2009 από εννιά αρχιτέκτονες στην Θεσσαλονίκη. Η ομάδα ενδιαφέρεται για την δημιουργία χώρων, αντικειμένων και εγκαταστάσεων για την πόλη, μέσα από διαδικασίες ψηφιακού σχεδιασμού και ψηφιακής κατασκευής. Οι Infrared έχουν συμμετάσχει σε αστικά δρώμενα και πολιτιστικά φεστιβάλ,  έχουν συνεργαστεί με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης για την δημιουργία αστικών παρεμβάσεων και έχουν πάρει μέρος σε συμπόσια και συνέδρια για τον δημόσιο χώρο.

Οι Ιnfrared είναι οι: Eρμής Αδαμαντίδης, Φώτης Βασιλάκης,  Δημήτρης Γουρδούκης, Δομηνίκη Δαδάτση, Φανή Νάτου, Πιπερίδου Γιώτα, Φραγκούδη Αναστασία, Κατερίνα Τρυφωνίδου και Θεοδώρα Χριστοφορίδου.

157-173 designers  http://157-173designers.eu/

Οι 157-173 designers δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2009, προκειμένου εκφραστεί η διαρκής δημιουργική τους ανάγκη. Οι ιδρυτές Μπάμπης Παπανικολάου και Χριστίνα Τσιραγγέλου, έχουν σπουδάσει αρχιτεκτονική και επιπλέον ασχολούνται με διάφορες χειροποίητες κατασκευές, μουσική και video art. Το studio τους στην Θεσσαλονίκη έχει σχεδιαστεί από τους ίδιους με την απλότητα και την λειτουργικότητα της ιδιοσυγκρασίας τους. Ο στόχος τους είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή προϊόντων μοναδικής αισθητικής αξίας και ποιότητας. Όλες οι ιδέες ελέγχονται σχολαστικά και επανασχεδιάζονται  πριν να μετατραπούν οριστικά σε αντικείμενα εκτεταμένης ή/και περιορισμένης έκδοσης, με την φροντίδα μίας χειροποίητης διεργασίας.

Η μοναδικότητα των 157-173designers, βρίσκεται στον κομψό συνδυασμό των γνωστών σχεδιαστικών μορφών που μας περιβάλλουν, με την σύγχρονη και φρέσκια ματιά που μετατρέπει το κάθε είδος σε ξεχωριστό.

Ντόβρος Βασίλης, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, ΜΑA «self sufficient habitat» IaaC-UPC

Ο Ντόβρος Βασίλειος είναι αρχιτέκτων μηχανικός, απόφοιτος ΑΠΘ,  με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΙΑΑC-Βαρκελώνη και ιδρυτικό μέλος της ομάδας φωτισμού beforelight. Μελέτες του έχουν συμμετάσχει, βραβευτεί και δημοσιευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, εκθέσεις, συνέδρια και περιοδικά ενώ το διάστημα 2007-2010 συνεργάζεται με τους F451arquitectura-Βαρκελώνη. Πρόσφατα συμμετέχει στην 6η biennale Νέων ελλήνων αρχιτεκτόνων με δύο συμμετοχές εκ των οποίων το βιοκλιματικό κτήριο Crack-Τυπογραφείο. To 2011 βραβεύτηκε στην κατηγορία «Πρώτο πραγματοποιημένο έργο νέου αρχιτέκτονα» της ελληνικής επετηρίδας του περιοδικού Δομές. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην θεωρία και πρακτική του αειφόρου σχεδιασμού με την χρήση ψηφιακών εργαλείων και στην κατασκευή ενεργειακά αυτόνομων κτηρίων.

 

Στο Design Lab στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011