Οι Εκδόσεις Πατάκη συνεχίζουν να διοργανώνουν διαγωνισμό με αντικείμενο την ανάδειξη νέων διηγηματογράφων…

… με τη φετινή έκδοση να έχει τον τίτλο «Hotel-Ένοικοι Γραφής».

 
Από το Hotel Παπαδιαμάντης στο Hotel Χάος
Τα εκατόν εξήντα χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη και τα εκατό χρόνια από τον θάνατό του (το 2011) ήταν απλώς η αφορµή για το «Hotel – Ένοικοι γραφής» να τιµήσει και να θυµηθεί, εν τοις πράγµασι, τον Σκιαθίτη πεζογράφο. Η στιγµή, δηλαδή, να τον διαβάσουµε πέραν των αγιογραφικών ή αντιαγιογραφικών προσλήψεών του.

Αυτά γράφαµε το 2011, αυτό ήταν το πλαίσιο γραφής του Hotel Παπαδιαµάντης, όπου, για έκτη συνεχή χρονιά, ο πανελλήνιος θεµατικός διαγωνισµός συσπείρωσε πρωτοφανέρωτες και αξιοσύστατες πεζογραφικές φωνές.

Σ’ αυτόν τον διαγωνισµό η κριτική επιτροπή (Σταύρος Ζουµπουλάκης, Μισέλ Φάις, Άννα Πατάκη, Αλεξάνδρα Μέξα και Νατάσσα Μπλάτσιου – οι τελευταίες δύο: νικήτριες του «Hotel Zoo» και του «Hotel Οιδίπους») διάβασε, έκρινε και κατέληξε σε 9 διηγήματα (από τα 143 που έλαβε). 

Στον συλλογικό τόμο «Το άγγιγµα του Σκιαθίτη», ο σηµαντικός φιλολόγος και δοκιµιογράφος Σταύρος Ζουµπουλάκης δεν ανακεφαλαιώνει μόνο την ισχυρή λογοτεχνική παρουσία του Σκιαθίτη στη ζωή του τόπου, ταυτόχρονα αρθρώνει σε µιαν άτυπη συλλογή διηγηµάτων και παρουσιάζει τα κείμενα που ξεχώρισαν, µε πρώτο διήγηµα «Στα νησιά της Κυψέλης», της φετινής νικήτριας Κατερίνας Κοντοπούλου.

Από τον παρόντα τόμο και εφεξής η σειρά θα αποτυπώνεται ως e-book. Η ψηφιοποιηµένη συλλογή διηγηµάτων θα προσφέρεται σε εξαιρετικά φιλική τιµή, ώστε να µπορούν να την προµηθευτούν περισσότεροι αναγνώστες – διαγωνιζόµενοι και µη, διακριθέντες και µη.

Παράλληλα ανακοινώνεται ο νέος άξονας του πανελλήνιου θεματικού διαγωνισμού: Hotel Χάος.
Από το µυθολογικό Χάος στη Θεωρία του Χάους και από το οικονοµικό και πολιτισµικό χάος στο χάος της ανθρώπινης επικοινωνίας. Η εποχή του Χάους, η παρατεταµένη περίοδος της σύγχυσης και των άκρων, επιζητά την αφήγησή της.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε φιλόδοξους πρωτοεµφανιζόµενους διηγηµατογράφους (δεν πρέπει να έχουν εκδώσει πεζογραφικό βιβλίο) και προκαλούµε τα κοινωνικά αλλά και υπαρξιακά τους ανακλαστικά.

Αναμένουμε κείμενα (4.000-5.000 λέξεις) που να αποτυπώνουν και να επινοούν ταυτόχρονα τη δύσθυµη πραγµατικότητα που διανύουµε. Συναρπαστικές ιστορίες ειπωµένες µε τη µάσκα της ανατροπής, της ερµηνείας, της παρωδίας ή της κατάφασης• διηγήµατα, µε αισιόδοξη ή απαισιόδοξη κατάληξη, µέσα από το ατοµικό ή συλλογικό πρίσµα.

Τα διηγήματα θα κρίνουν: η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά, ο συγγραφέας και διευθύνων τη σειρά «Hotel – Ένοικοι Γραφής» Μισέλ Φάις, η εκδότρια Άννα Πατάκη, η Αλεξάνδρα Μέξα (νικήτρια του Hotel Οιδίπους) και η Κατερίνα Κοντοπούλου (νικήτρια του Hotel Παπαδιαµάντης).