Μία ξεχωριστή επιστημονική Ημερίδα, προς τιμήν του διακεκριμένου νεοελληνιστή Mario Vitti, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο Sapienza, της Ρώμης, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

H ημερίδα διοργανώθηκε από την Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Sapienza, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 90 χρόνων του Mario Vitti και της νεότερης έκδοσης στα ιταλικά, του έργου που τον καταξίωσε, της Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από τον εκδοτικό οίκο Ca’ Foscarina της Βενετίας.

Την τιμητική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του Μario Vitti, χαιρέτισαν ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Τάσος Τζιώνης διά του Δ/ντη του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας κ. Δημ. Δεληολάνη, η υπεύθυνη Πολιτιστικών της Προεδρίας της Δημοκρατίας κα Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη, ενώ προλόγισε η καθηγήτρια της Έδρας κα P.M. Minucci.

Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Κυριάκου Αγγελάκου για την εκπομπή Παρασκήνιο: «Mario Vitti, Νεοελληνιστής», υποτιτλισμένο στα ιταλικά από τους φοιτητές της Έδρας.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, με τίτλο “ Γράφοντας την ιστορία μιας λογοτεχνίας στον 21ο αι.”, συμμετείχαν, εκτός από τον ίδιο τον Μario Vitti, οι ιστορικοί της λογοτεχνίας καθηγητές κ.κ. Giulio Ferroni (ιταλικής λογοτεχνίας) και Luigi Marinelli (πολωνικής λογοτεχνίας), και ο κ. Roberto Nicolai (αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας). Συντόνισε ο λέκτορας της Έδρας κ. Χρήστος Μπιντούδης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν φοιτητές, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.