Στο πλαίσιο του Samos Young Artists Festival & σε συνεργασία με την Galerie Thaddaeus Ropac παρουσιάζεται η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα του διεθνώς σημαντικού βιντεοκαλλιτέχνη και κινηματογραφικού δοκιμιογράφου Harun Farocki (Χαρούν Φαρόκι).

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο πρώην ξενοδοχείο Πυθαγόρας, το οποίο ανακαινίστηκε ειδικά για την περίσταση. Η πρωτοβουλία ανήκει στην κ. Χιόνα Ξανθοπούλου-Schwarz και στον Dr. Kurt Schwarz, ιδρυτών του Samos Young Artists Festival.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η σειρά έργων Serious Games (2009/10). Για το έργο αυτό ο Farocki βιντεοσκόπησε υλικό σε στρατιωτικές βάσεις των Η.Π.Α. ώστε να το συνδυάσει στη συνέχεια με στιγμιότυπα από προγράμματα προσομοίωσης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αυτά τα προγράμματα μοιάζουν με βιντεο-παιχνίδια και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικές ασκήσεις για τους στρατιώτες που λαμβάνουν μέρος σε επιχειρήσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και άλλες περιοχές όπου υπάρχει κρίση. Στην εγκατάσταση Comparison via a Third (2007) η λεπτομερής απεικόνιση των τεχνικών διαδικασιών με τις οποίες παράγονται τα τούβλα παραπέμπει σε ένα παγκόσμιο σύστημα διαδοχικών ανισοτήτων που καθορίζει τον σύγχρονο κόσμο. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης το πρώτο φιλμ που φιλοτέχνησε ο Farocki χωρίς κάμερα, το έργο In-Formation (2005), που αποτελείται από εικονογράμματα που σκάναρε ο καλλιτέχνης από σχολικά βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες ανασυνθέτοντας  την ιστορία της μετανάστευσης προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Η πραγματοποίηση της έκθεσης στη συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική περίοδο σε μια ακριτική περιοχή της Ελλάδας υπογραμμίζει την πολιτική και κοινωνική σημασία των έργων, τα οποία  επιλέχθηκαν από τον καλλιτέχνη ειδικά για αυτό τον σκοπό. Το έργο του Harun Farocki  έχει επηρεάσει βαθύτατα την ιστορία του πολιτικού κινηματογράφου από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η τεράστια επιρροή που έχει ασκήσει στις εικαστικές τέχνες είναι προφανής από τις ατομικές και αναδρομικές εκθέσεις του σε σημαντικά ιδρύματα όπως η Tate Modern του Λονδίνου, το μουσείο μοντέρνας τέχνης MUMOK της Βιέννης, το Jeu de Paume του Παρισιού, το μουσείο Ludwig της Κολωνίας, και το μουσείο μοντέρνας τέχνης MOMA της Νέας Υόρκης, καθώς και από το γεγονός ότι έχει συμμετάσχει δύο φορές στην documenta (το 1997 και το 2007).

Μια πρωτοβουλία των: Χιόνα Ξανθοπούλου-Schwarz & Dr. Kurt Schwarz,
στο πλαίσιο του Samos Young Artists Festival & σε συνεργασία με την Galerie Thaddaeus Ropac
Επιμέλεια έκθεσης: Antje Ehmann
Σύμβουλος Οργάνωσης: Αλέξανδρος Ι. Στάνας

Λεζάντες

1. Harun Farocki, «Serious Games 2, Three Dead» © Harun Farocki
2. Harun Farocki, «Serious Games 3, Immersion» © Harun Farocki 2009
3. Harun Farocki, «Eye/Machine III» © Harun Farocki, 2003
4. Harun Farocki, «Transmission» © Harun Farocki, 2007
5. Harun Farocki photo portrait by Hertha Hurnaus, © Hertha Hurnaus