Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ έναν τόπο όπου η φύση καθηµερινά υφαίνει ένα από τα οµορφότερά της χαλιά, πάνω σε έναν λόφο περιτριγυρισµένο από περήφανες ελιές και δαντέλες από αµπέλια, ένας άρχοντας, ξακουστός για τη δύναµή του, έχτισε το παλάτι του. Όλη η χώρα µιλούσε για τα πολεµικά του κατορθώµατα σε µέρη µακρινά. Για τα πλούτη και τους θησαυρούς που έφερνε µαζί του µετά από κάθε εκστρατεία, µα και για τις εικόνες που καθρεφτίζονταν στο βλέµµα του κι έπαιρναν ζωή στα χέρια των πιο άξιων τεχνιτών του βασιλείου. Σαν ανέβαινε ψηλά στον πύργο που προστάτευε την ακρόπολή του για να αγναντέψει τη θάλασσα, έµοιαζε ανίκητος.

Μα ο εχθρός του παραµόνευε στις σκιές… Εχθροί που ξεπροβάλλουν µέσα από τους καπνούς µιας οργισµένης µεσσηνιακής γης ορίζουν τη µοίρα ενός γραφέα και της κόρης του, αλλά κι ενός γενναίου πολεµιστή και του χαρισµατικού γιου του. Ποια ήταν όµως η ιστορία τους; Γιατί έµελλε να διηγηθούν εκείνοι τις τελευταίες στιγµές του ανακτόρου που έχτισε ο σοφός βασιλιάς Νέστορας στην Πύλο; Ένα αρχαιολογικό παραµύθι που ζωγραφίζει µε τα κοχύλια της πορφύρας του την υπόσχεση που έδωσε κάποτε η θεά της θάλασσας, η Λευκή Θεά, να κρατήσει ζωντανές τις µνήµες ενός πανέµορφου λόφου, γεµάτου ελαιώνες…

Η σειρά Αρχαιολογικά παραµύθια περιλαµβάνει πρωτότυπες ιστορίες, βασισµένες σε αληθινούς αρχαιολογικούς χώρους και ευρήµατα. Σκοπός της η προσέγγιση της αρχαιολογικής επιστήµης και η µετάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισµού στο ευρύ κοινό.

Εύη Παπαδοπούλου

Η Εύη Παπαδοπούλου είναι αρχαιολόγος, διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Από το 1996 υπήρξε ενεργό µέλος σε ανασκαφές στην Πάτρα, στην Όλυνθο Χαλκιδικής, στη ∆ωδώνη, στην Ιθάκη και στην Ιορδανία. Έχει εργαστεί στην Α΄ και Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στο πλαίσιο της αρχαιολογικής της δραστηριότητας εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισµού (στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο) και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Έχει συµµετάσχει σε αρχαιολογικά συνέδρια, δηµοσιεύοντας άρθρα σε έγκυρα επιστηµονικά περιοδικά.