Το Αβγό διοργανώνει ∆ιήμερο Σεμινάριο Νοητικής Εγρήγορσης και Ψυχολογικής Ενδυνάμωσης Μουσικών με εισηγήτρια την Νιόβη Κλαυδιανού.

Το σεμινάριο, έχει διάρκεια 8 ωρών και θα διεξαχθεί στις 20-21 Απριλίου 2013.

Τι πιστεύεις για τις ικανότητές σου ως μουσικός; Την αξία σου; Το μέλλον σου; Χαίρεσαι να μελετάς;
Πως νιώθεις όταν βγαίνεις στη σκηνή να παίξεις; Πως νιώθεις μετά; Πως αντιδράς στην αποτυχία;
Στην κριτική; Στην απόρριψη;

Το θέμα του σεμιναρίου είναι η νοητική εγρήγορση και η ψυχολογική υποστήριξη του μουσικού στη μελέτη του, σε συνθήκη ακρόασης αλλά και παράστασης-συναυλίας. Είναι βασισμένο στα τελευταία ευρήματα της Νευροψυχολογίας, δηλ. της συνδυαστικής προσέγγισης των εγκεφαλικών λειτουργιών (μάθηση / μνήμη), των ορμονών (ευθυμία – συναισθηματική ολοκλήρωση – κατάθλιψη – παραίτηση) και των κινητικών δεξιοτήτων (ειδικές δεξιότητες του κάθε μουσικού στο όργανό του).

Πρώτη μέρα:

Η κλινική εικόνα του μουσικού σε συνθήκες Στρες (τρακ) / Συμπτωματολογία / Φόβοι και Φοβίες / Μετα-Προγράμματα. Εναλλακτικές;

∆εύτερη μέρα:

Προσομοίωση ακρόασης-παράστασης: Ομαδικές και ατομικές ασκήσεις βασισμένες στην ενόραση, στον ελεύθερο συνειρμό και στα λογικά επίπεδα. Στόχος είναι η απελευθέρωση του μουσικού από τα ψυχολογικά και νοητικά του μπλοκαρίσματα ώστε να γίνει συναισθηματικά πιο ελαστικός, πιο διαισθητικός και κατ’ επέκταση δημιουργικός.

Νιόβη Κλαυδιανού:

Η Νιόβη Κλαυδιανού (DMA) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (Μονωδια-Μελοδραματικη) και στο ΑΠΘ στο Τμήμα Ψυχολογίας. Το 2001 εγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις Η.Π.Α, από όπου απέκτησε τον τίτλο Master of Music(2003) και το Doctor of Musical Arts, D.M.A. (2006) με κατεύθυνση την Όπερα.  Υπήρξε καθ’ όλην τη διάρκεια των σπουδών της υπότροφος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και του Πανεπιστημίου του Maryland, στο οποίο και δίδαξε λυρικό τραγούδι επί τρία συνεχή έτη σε προ- και μεταπτυχιακό επίπεδο. Σ’ ό,τι αφορά την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, έχει επιδείξει τις ικανότητές της μέσα από συνεργασίες με σημαντικά Θέατρα και Όπερες των Η.Π.Α. και της Ευρώπης, καθώς απο το 2006 ζει και αναπτύσσεται καλλιτεχνικά στη Γερμανία.

Από τον Ιούλιο του 2009 ασχολείται παθιασμένα με το θέμα της νοητικής και συναισθηματικής προετοιμασίας των μουσικών σε συνθήκες υψηλής απόδοσης και στρες. Το βιβλίο που ετοιμάζει με τίτλο «Τρακ: Η Τέχνη του Εκτίθεσαι» περιλαμβάνει νοητικές ασκήσεις με σκοπό την άρση των φόβων και των αναστολών που καθηλώνουν τη δημιουργία και εγκλωβίζουν την ατομική καλλιτεχνική δημιουργία. Έχει επανειλημμένα διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στo Πανεπιστήμιο του Humboldτ και στο Berliner Ensemble στο Βερολίνο, σε Μουσικές Ακαδημίες της Γερμανίας και ιδιωτικά.