Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στα πλαίσια της 37ης έκδοσης του Cinéma du Réel (19-29 Μαρτίου) με τίτλο Μια ιστορία σε εικόνες: FOCUS στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Πραγματοποιήθηκαν 10 προβολές, 5 προγράμματα με επαναληπτικές προβολές σε 4 αίθουσες (Cinema 2 – Centre Pompidou, Petite Salle-Centre Pompidou, Forum des images, Luminor).

Πάνω από 1000 άτομα παρακολούθησαν τις προβολές των ταινιών, τις οποίες προλόγισε η Μαρία Κομνηνού (Γενική Γραμματέας ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος) και οι σκηνοθέτες Ροβήρος Μανθούλης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος και Στέλλα Θεοδωράκη.

Το αφιέρωμα ανέδειξε τον πλούτο της συλλογής της ΤΤΕ από την ίδρυσή της, με την ψηφιοποιημένη ταινία του Ζοζέφ Χιέπ Οι περιπέτειες του Βιλάρ (1024), τον εμπλουτισμό της κατά τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και τη συνεισφορά της στην προβολή του σύγχρονου ελληνικού ντοκιμαντέρ μετά την μεταστέγασή της στο νέο χώρο στον Κεραμεικό.

Αυτό το αφιέρωμα αναδεικνύει την ανάγκη για τη διασφάλιση ουσιαστικών  και σταθερών πόρων για την αξιοποίηση της μεγάλης συλλογής της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό για την διοργάνωση παρεμφερών εκδηλώσεων.

Το αφιέρωμα, μια συνδιοργάνωση του Cinéma du réel και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Παρίσι, το Γραφείο της Μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας της UNESCO, την Aegean Airlines, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τo σύλλογο Φωνή Γραφή.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Έλληνα Πρέσβη στο Παρίσι, κ. Θεόδωρο Πασσά, καθώς και την Πρέσβειρα και Μόνιμη αντιπρόσωπο της UNESCO, κα Κατερίνα Δασκαλάκη.

Οι ταινίες του αφιερώματος ήταν οι εξής:


1# Διαμάντια της συλλογής: Οι περιπέτειες του Βιλάρ (Ζόζεφ Χεπ, 1924), Οι εκατό ώρες του Μάη (Φώτος Λαμπρινός, Δήμος Θέος, 1960), Μοναστηράκι (Γκαίη Αγγελή, 1976), Αθήνα ή τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1983)

2# Πολιτικές: Μέγαρα (Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σάκης Μανιάτης 1974), Μπέττυ (Δημήτρης Σταύρακας, 1979), To γελεκάκι (Ίρις Ζαχμανίδη,1976)

3# Βιομηχανία και μετανάστευση: Γράμμα από το Σαρλερουά  (Λάμπρος Λιαρόπουλος, 1965), Αλουμίνιον της Ελλάδος (Ρούσσος Κούνδουρος, 1965), Πρώτη ύλη (Χρήστος Καρακέπελης, 2011)

4# Μορφές αρχειοθέτησης: από το ιδιωτικό στο δημόσιο: Ημερολόγια αμνησίας (Στέλλα Θεοδωράκη, 2012)

5# Δάνεια τεκμηρίωσης: Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος (1997,Ροβήρος Μανθούλης), Η δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών (1998,Ροβήρος Μανθούλης).  

Περισσότερες πληροφορίες: www.tainiothiki.gr