Αλαμπάμα, 1992. Ένα σκληρό παιχνίδι της μοίρας παίρνει τη ζωή του αφοσιωμένου πατέρα και επαγγελματία κυνηγού καταιγίδων Μπρους Ράτλετζ, αφήνοντας τους γιους του, Ουίλ και Μπριζ, στο έλεος της Φύσης. 25 χρόνια μετά, ο Ουίλ εργάζεται για την κυβέρνηση ως μετεωρολόγος και παρακολουθεί την γέννηση του πιο δυνατού τυφώνα στην ιστορία των ΗΠΑ. Καθώς οι ντόπιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους ενόψει της επέλασης του εφιαλτικού φυσικού φαινομένου, μία σπείρα θα βάλει στόχο να κλέψει 600 εκατομμύρια σε χαρτονομίσματα που αποσύρονται από την κυκλοφορία. Ο Ουίλ, μαζί με τον αδελφό του και μία κυβερνητική πράκτορα, είναι οι μόνοι που μπορούν να τους αποτρέψουν – αν δεν παρασυρθούν από τον τυφώνα φυσικά…

Λίγα λόγια για την ταινία

Ένα αγροτόσπιτο στην Αλαμπάμα που είναι το γαλήνιο σπιτικό μιας οικογένειας. Ξαφνικά, ένας τρομακτικός άνεμος σκίζει τη σκεπή και την κάνει να εξαφανιστεί στον ουρανό, εκθέτοντας δύο τρομαγμένα παιδιά, που κρύβονται κάτω από το τραπέζι της κουζίνας, στο μαύρο στρόβιλο που ουρλιάζει πάνω από το κεφάλι τους… Αυτός είναι ένας εφιάλτης που ξέρουν καλά πολλοί Αμερικανοί – συμπεριλαμβανομένου του σκηνοθέτη Ρομπ Κοέν: «Οι τυφώνες είναι σαν τέρατα. Έζησα αρκετούς όταν ήμουν μικρός και ζούσα στην ανατολική ακτή. Για μένα ήταν σαν θυμωμένα τέρατα».

Με τις φυσικές καταστροφές όλο να πληθαίνουν, η οργή της Φύσης ενώνεται με το χειρότερο μειονέκτημα της ανθρωπότητας -την απληστία- και δημιουργούν ένα θανάσιμο μίγμα που εκρήγνυται στην οθόνη, χάρη στις γεμάτες σασπένς στιγμές και τα εκπληκτικά (πρακτικά) ειδικά εφέ. Η πρόκληση τού να συλλάβεις τις τεράστιες διαστάσεις του φυσικού φαινομένου, αλλά και να χορογραφήσεις δράση στο κέντρο του, θα λύγιζε και τον πιο έμπειρο σκηνοθέτη αλλά ευτυχώς για το πρότζεκτ ο Ρομπ Κοέν έχει την πλέον κατάλληλη εμπειρία έχοντας σκηνοθετήσει μεγάλης κλίμακας μπλοκμπάστερ όπως το «xXx» και την πρώτη ταινία στην υπερεπιτυχημένη σειρά ταινιών «Fast & Furious». Τα αδιαμφισβήτητα αφηγηματικά του ένστικτα (στην αρχή της καριέρας του έσωσε από τον κάδο απορριμμάτων το σενάριο που έμελλε να γίνει το θρυλικό «Κεντρί»!) συνδυάζονται με μια φυσική κλίση για ευρεσιτεχνίες σχετικά με τα ειδικά εφέ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πετυχαίνει με πρακτικές λύσεις, χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά στην ευκολία των υπολογιστών.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ρομπ Κοέν
Σενάριο: Τζεφ Ντίξον, Σκοτ Ουϊντχάουζερ
Παίζουν: Τόμπι Κέμπελ, Μάγκι Γκρέις, Ράιαν Κουάντεν, Ραλφ Ίνεσον