Μια ιδιαίτερη εκδήλωση «γέννησε» η συνεργασία του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών με το Δήμο Παύλου Μελά και το Δήμο Θεσσαλονίκης: η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, στο υποβλητικά πανέμορφο Ανοιχτό Θέατρο στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 20:30.

Όσοι βρεθούν σ’ αυτό το μοναδικό γεγονός, δε θα έχουν μόνο την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Χάρη Ηλιάδη, με έργα Ravel (Le tombeau de Couperin) και Cesar Franck (Symphonie en re mineur). Θα έχουν και την τύχη να δουν ένα όμορφο, όσο και άγνωστο, κομμάτι της ιστορίας της πόλης, τους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, που με φροντίδα, μεράκι, αγάπη και υποστήριξη, ανέδειξε και διαμόρφωσε ο Δήμος Παύλου Μελά.

Ειδικά για αυτήν την εκδήλωση, λίγη ώρα πριν τη συναυλία, στις 19:45, θα υπάρχει μια ξενάγηση στο χώρο των Βυζαντινών Νερόμυλων από την αρχαιολόγο Μαρία Συμαλίδου.

Για την εξυπηρέτηση των θεατών, στις 19:15 θα ξεκινήσει λεωφορείο έξω από το Δημαρχείο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Καραολή & Δημητρίου 1), που θα τους μεταφέρει δωρεάν στους Βυζαντινούς Νερόμυλους.

Πληροφορίες μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να πάρει από το τηλέφωνο 6977360144.
 
Η πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά γίνεται, επίσης, με το αστικό λεωφορείο Νο 1 από τα ΚΤΕΛ με τερματικό σταθμό το Carrefour Ευκαρπίας. Η συγκεκριμένη γραμμή διέρχεται από τις κεντρικές στάσεις της Πολίχνης και της Σταυρούπολης (πληροφορίες www.oasth.gr).

Επίσης, οδικώς, η πρόσβαση γίνεται από την περιφερειακή οδό  μέσω της εξόδου για Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

Οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι Πολίχνης

Στο χώρο του αρχαιολογικού πάρκου των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης δημιουργήθηκε ένα Ανοιχτό Θέατρο χωρητικότητας 500 ατόμων κι ένας εκθεσιακός χώρος, αλλά σύντομα κι ένα αναψυκτήριο για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης!

Γράφει η αρχαιολόγος Μαρία Συμαλίδου για τους Βυζαντινούς Νερόμυλους:
«Το μυλοτόπι της Πολίχνης βρίσκεται στο συνοικισμό Μετεώρων, στη βόρεια πλευρά του δήμου και κατά μήκος του ρέματος του ξηροποτάμου (που πηγάζει από τον Χορτιάτη, διασχίζει το Ασβεστοχώρι και το Ρετζίκι και καταλήγει στο Δενδροπόταμο, αφού παραλάβει τα απορρέοντα ρέματα της περιοχής του Φιλύρου). Είναι σχετικά αποκομμένο από τον αστικό ιστό, εφάπτεται του Στρατιωτικού Νοσοκομείου και διασχίζεται από την περιφερειακή οδό.

»Στο παρελθόν η περιοχή ήταν τόπος εκδρομών και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, λόγω της παραδείσιας ομορφιάς της (νερό, δένδρα, πανίδα και χλωρίδα στην καλύτερη μορφή τους). Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ονομασία του όμορου Ρετζικίου ”Ρετζίκι = Ουρεντζίκ = παραδεισένιος τόπος”.

»Σήμερα σώζονται πέντε βυζαντινοί νερόμυλοι κι ένας ληνός (πατητήρι). Με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύχθηκαν ”Μνημεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων” και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το ρέμα χαρακτηρίσθηκε ”Αρχαιολογικό Πάρκο”».

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 1987 με το όνομα Δημοτική Ορχήστρα και πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία, αποτελείται από ταλαντούχους και καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Από τον Ιούλιο του 1993 και για μία πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο Αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια, μέχρι το 2005 ο Αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Σήμερα υπεύθυνος της Ορχήστρας είναι ο Αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους, όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Κ. Κατσαρής, F. J. Sellheim, Ι.Ι. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K. Kelly, G. Schuller, C. Studer, Paul Badura Skoda κ.ά.

Κάθε χρόνο συμμετέχει στην εναρκτήρια συναυλία των Δημητρίων, ενώ έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο.

Κυκλοφόρησε σε δίσκο το έργο «4 Εποχές» του A. Vivaldi, με σολίστ τον Λ. Καβάκο, και Μαέστρο τον Κ. Γαλιλαία και την «Die Schöpfung» του Haydn με Μαέστρο τον Β. Φιδετζή το 2000.

Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως οι «Le Nozze di Figaro» και «Don Giovanni» (Mozart), «Il Campanelo di Notte» (Donizetti), «The Medium» (Menoti) «Gianni Schicchi» (Puccini), «Il Trovatore» (Verdi), «Turandot» (Puccini), «Μόμο» (Α. Μπαλτάς), «H Νυχτερίδα» (J. Strauss) καθώς και μπαλέτου όπως «Η ωραία κοιμωμένη» (Tsaikovsky), και σημαντικών ορατορίων όπως «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη» (Bach).

Το Φεβρουάριο του 2006 μάλιστα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V. Bellini «Οι Πουριτανοί», ενώ το 2007 παρουσίασε το 1ο αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς συνθέτες κλασικής μουσικής και την όπερα «Σαλώμη». Το 2008 παρουσίασε τις όπερες «Οιδίπους Τύραννος», «Παλιάτσοι» και «La Traviata» (Verdi).