Το αριστούργημα του Αλεξάντερ Σοκούροφ “Ρώσικη Κιβωτός”, θα προβάλλεται μόνο για μια εβδομάδα, από 11 ως 16 Δεκεμβρίου 2014, αποκλειστικά στην ιστορική αίθουσα της Αλκυονίδας από τη New Star.

Το μουσείο Hermitage της Πετρούπολης γιορτάζει τα 250 χρόνια και το αθηναϊκό κοινό έχει την ευκαιρία να επαναπροσεγγίσει ένα από τα σπουδαιότερα κινηματογραφικά επιτεύγματα από καταβολής του μέσου.

250 χρόνια κλείνουν φέτος από την ίδρυση ενός από τα μεγαλύτερα και παλιότερα μουσεία του κόσμου, του θρυλικό Ερμιτάζ της Πετρούπολης όπου μπρος στα μάτια των επισκεπτών παρελαύνουν, ανάμεσα στα 3.000.000 εκθέματα, ο Ντα Βίντσι, ο Ροντέν, ο Πικάσσο, ο Ματίς, ο Γκωγκέν, ο Σεζάν, ο Μονέ, ο Ρέμπραντ μαζί με την Αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ρώμη, το Ερμιτάζ που έμεινε στην ανθρώπινη μνήμη, από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, με την ονομασία «Χειμερινά Ανάκτορα», κάθε αίθουσα, ιστορικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας.

Σε τούτη την «κιβωτό» της παγκόσμιας τέχνης και συλλογικής μνήμης έρχεται να αγγίξει και να προστεθεί η σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας μέσα από την επιβλητική οπτική του Σοκούροφ, με ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κινηματογραφικά πειράματα της ιστορίας, το 95λεπτο μονοπλάνο, το μεγαλύτερο στην σινεματική ιστορία, της «Ρώσικης Κιβωτού», όπου δίχως μοντάζ, δίχως cut, μα με συνεχόμενη – γυρισμένο σε μια μέρα – καταγραφή της δράσης 867 ηθοποιών, τριών συμφωνικών ορχηστρών, 1000 κομπάρσων και 150 τεχνικών, βλέπουμε ολόκληρη την ιστορική εξέλιξη της χώρας ως μια συνεχόμενη και αδιάσπαστη κίνηση.

Mια πραγματικά μοναδική δημιουργία, η απόλυτη ταινία «δημιουργού». Συνδυάζοντας τις τελευταίες τεχνολογικές κατακτήσεις, τη δυνατή αφήγηση, το προσωπικό σκηνοθετικό στυλ, αποτελεί μια απόλυτη πρωτιά στην ιστορία του κινηματογράφου. Με την αδιάκοπη κίνηση της steadicam, την μεγαλύτερη όλων των εποχών (με διευθυντή φωτογραφίας τον Χέλμουτ Μπιτνερ, γνωστό από το «Run Lola Run»), εξολοκλήρου μέσα στο Μουσείο – Χειμερινά Ανάκτορα, ο Σοκούροφ κατορθώνει κάτι το νέο και πρωτοποριακό. Μια νέα γλώσσα του κινηματογράφου.

Σύνοψη

Η Ρώσικη Κιβωτός του τίτλου είναι το μουσείο Hermitage, αλληγορικά μια κιβωτός που περιέχει και διαφυλάσσει την Ρώσικη ιστορία. Ένας Γάλλος διπλωμάτης του 19ου αιώνα, ακολουθουμένης από έναν σύγχρονο σκηνοθέτη περιφέρεται στις αίθουσες του Mουσείου ενώ μπροστά στα μάτια του ξετυλίγονται 200 χρόνια ιστορίας μέσα από πρόσωπα και συμβάντα.

Τι είπαν οι κριτικοί

«Ένα από τα πιο εκπληκτικά φιλμ όλων των εποχών. Η τελική σκηνή κόβει την ανάσα… »

Roger Ebert, Chicago Sun

«Ασύγκριτη δεξιοτεχνία»

Περιοδικό TIME

«Μια μαγική υπενθύμιση για τις ανεξερεύνητες δυνατότητες της κινηματογραφικής τέχνης»

The Economist

«Μια υπεροχή πράξη δημιουργίας, μια παράξενη ιστορική οφθαλμαπάτη, ζωντανεμένη από μια και μόνη καθοριστική κίνηση του μαγικού χεριού του Αλεξάντερ Σκούρο»

NEW YORK TIMES

«Ανοίγει νέους δρόμους στην κινηματογραφική γραφή…»

Angel Fernandez-Santos, El Pais

«Το πιο αυθεντικό φιλμ του φετινού φεστιβάλ Καννών. Μια ανεπανάληπτη επίδειξη σκηνοθετικής ικανότητας…»

Stephen Hunter, Washington Post

Βραβεία

Υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα – 2002 Cannes Film Festival

Visions Award – 2002 Toronto International Film Festival

Special Citation – 2003 San Francisco Film Critics Circle Awards

2004 Silver Condor Award for Best Foreign Film – Argentine Film Critics Association

Σκηνοθεσία: Alexander Sokurov

Σενάριο: Anatoli Nikiforov, Alexander Sokurov

Διάρκεια: 96’