Με 152 Έργα, 300 Δράσεις & 1500 Καλλιτέχνες ξεκινά το Πρόγραμμα του Πάφος 2017, στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2017.

“Ικοίμαν ποτὶ Κύπρον,
νᾶσον τᾶς Ἀφροδίτας,

ἵν᾽ οἱ θελξίφρονες νέμονται

θνατοῖσιν Ἔρωτες,
Πάφον θ᾽ ἃν ἑκατόστομοι
βαρβάρου ποταμοῦ ῥοαὶ
καρπίζουσιν ἄνομβροι.

Ας γινόταν να έφτανα στην Κύπρο,
τη γη της Αφροδίτης,
όπου πλανώνται οι έρωτες,
που μαγεύουν τις καρδιές των θνητών.
Στην Πάφο, που την καρπίζουν, χωρίς βροχή,
του ξένου ποταμού οι εκατόστομες ροές”

Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελείται από τις θεματικές ενότητες Μύθος και Θρησκεία, Ταξιδιώτες του Κόσμου και Στάδια του Μέλλοντος καθώς και από τη Σκηνή που Ταξιδεύει, μια εκτενή πλατφόρμα που διατρέχει και τις τρεις προαναφερθείσες ενότητες. Τα έργα (στα οποία περιλαμβάνονται και πολλές επιπλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις και παρεμβάσεις) προέρχονται από διάφορα είδη καλλιτεχνικής έκφρασης και προκειμένου να συνδεθούν εννοιολογικά, να προσληφθούν πιο αρμονικά από το κοινό έχουν κατανεμηθεί σε (υπό)κατηγορίες οι οποίες θέτουν το πλαίσιο και ορίζουν τον φιλοσοφικό και θεματικό ορίζοντα αναφοράς.

Τελετή ‘Εναρξης 28 & 29 Ιανουαρίου 2017

Από την ενότητα “Μύθος και Θρησκεία” εμπνέεται και η τελετή έναρξης στο πλαίσιο του διημέρου εκδηλώσεων έναρξης 28 και 29 Ιανουαρίου 2017. Με αφορμή τον ιδρυτικό μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, που υπενθυμίζει ότι η Πάφος, καρπός της ερωτικής ένωσής τους, είναι ήδη ένα έργο τέχνης, υπό την έννοια ότι η Γαλάτεια είναι ένα άγαλμα που ζωντάνεψε, τίθεται ο κατ’ εξοχήν στόχος του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, αυτός της επανάκαμψης της Παφου ως τόπου δημιουργικότητας και παραγωγής πολιτισμού. Η εναρκτήρια τελετή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης επανατοποθετεί την Πάφο στον πολιτιστικό χάρτη ως τόπο γόνιμο και δημιουργικό, και το Ανοικτό Εργοστασίο Πολιτισμού ως την κινητήρια δύναμη που δημιουργεί εκείνες τις προυποθέσεις συνάντησης, διαλόγου και ανταλλαγής.

Σχεδόν 1500 δημιουργοί, καλλιτέχνες, 152 έργα και 300 δράσεις θα δημιουργήσουν μια χρονιά γιορτή, διαλόγου και ανταλλαγής που αναμφίβολα θα σημαδέψει την Πάφο και τους ανθρώπους της μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους της καθημερινότητας προς την μεριά του πολιτισμού, της τέχνης και της ομορφίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.pafos2017.eu