Η όπερα «Νοσφεράτου» του Ντμίτρι Κουρλιάντσκι, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου, παρουσιάζεται στις 20 Φεβρουαρίου στην Περμ και στις 25 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Golden Mask, υποψήφια για έξι βραβεία. 

Η σκηνοθεσία του «Νοσφεράτου» είναι του Θόδωρου Τερζόπουλου, η μουσική διεύθυνση του Θόδωρου Κουρεντζή, η σκηνική εγκατάσταση του Γιάννη Κουνέλλη, το λιμπρέτο του Δημήτρη Γιαλαμά και τα κοστούμια της Λουκίας. Στην όπερα πρωταγωνιστούν η Άλλα Ντεμίτοβα, ο Τάσος Δήμας, η Σοφία Χιλλ, η Ναταλία Πσενιτσνίκοβα και η Ελένη Λυδία Σταμέλλου.

Φωτογραφία: Μανόλης Μπαμπούσης


Η παράσταση είχε θριαμβεύσει στην Όπερα της Περμ , όπου παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 13 Ιουνίου και στη συνέχεια στις 20 Ιουνίου 2014. Εκτός από το κοινό και οι κριτικοί επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Νοσφεράτου.

Ενδεικτικά αποσπάσματα από τον ρωσικό και διεθνή τύπο: 

«Ο Νοσφεράτου είναι μια παραγωγή αντάξια της πόλης του Ντιαγκίλεφ (εξάλλου είναι το κεντρικό γεγονός του Φεστιβάλ Ντιαγκίλεφ), αλλά και μια παράσταση που θα μπορούσε να ανανεώσει το πρόγραμμα πολλών κορυφαίων Ευρωπαϊκών φεστιβάλ- από τη Ruhr Trienalle μέχρι τη Wiener Festwochen».

Gazeta Kommersant, 19/6/2014

«Είναι ίσως η σπουδαιότερη παραγωγή της Όπερας της Περμ. Είναι πιο μεγαλειώδης ακόμη και από την Ινδιάνα Βασίλισσα που σκηνοθέτησε ο Πήτερ Σέλλαρς».

Novy Kompanion

 

«Τις δεκαετίες 1920 και 1930 η Όπερα της Περμ ήταν ξακουστή ως το πειραματικό θέατρο της Σοβιετικής avant-garde. Αυτόν τον μήνα η Όπερα της Περμ επέστρεψε στις ρίζες της με τον Νοσφεράτου».

Susan Moore, Financial Times, 20/6/2014