Η Seven Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 7 Ιουλίου 2016 την ταινία Η Ομορφότερη Εποχή (LA BELLE SAISON) σε σκηνοθεσία της Κατρίν Κορσίνι.

Σύνοψη

Η Ντελφίν, κόρη αγροτών, μετακομίζει στο Παρίσι για να απελευθερωθεί από τα δεσμά της οικογένειας της και να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά. Η Κάρολ, είναι ενεργά εμπλεκόμενη στο φεμινιστικό κίνημα. Το καλοκαίρι του 1971, η Κάρολ γνώρισε τη Ντελφίν, και την ερωτεύτηκε παράφορα. Ο πατέρας της Ντελφίν σύντομα όμως αρρώστησε βαριά κι εκείνη γύρισε στη φάρμα τους για να βοηθήσει τη μητέρα της. Η Κάρολ αποφάσισε να την ακολουθήσει. Μπορούσε όμως η επαρχία να δεχτεί τον έρωτα τους;

«Δεν είμαστε ενάντια των αντρών, αλλά υπέρ των γυναικών»Ντελφίν

Σκηνοθεσία: ΚΑΤΡΙΝ ΚΟΡΣΙΝΙ

Παίζουν: ΣΕΣΙΛ ΝΤΕ ΦΡΑΝΣ, ΙΖΙΑ ΧΙΓΚΕΛΙΝ, ΝΟΜΙ ΛΒΟΒΣΚΙ

Διάρκεια: 105’

2 Υποψηφιότητες Βραβεία Σεζάρ

Καλύτερου Α’ & Β’ Γυναικείου Ρόλου

 

Βραβείο Variety Piazza Grande

Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Λοκάρνο

 

Special Screenings

Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Τορόντο

 

Επίσημη συμμετοχή

Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Χαΐφα

Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ριο

Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Μπουσάν

Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσ/νίκη

Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ταϊπέι

Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φουCinemania Βουλγαρία

Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Γκέτεμποργκ

Συζήτηση με τη σκηνοθέτη (©Pyramide Films)

Γιατί επιλέξατε τη δεκαετία του ’70 για την ταινία;

Ήθελα να τιμήσω τις φεμινίστριες, που πολύ συχνά έχουν χλευαστεί κι αποκαλεστεί νευρωτικές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φεμινίστρια, αλλά συμμερίζομαι την αγωνία τους. Έχω συνειδητοποιήσει ωστόσο ότι οφείλω μέρος της ελευθερίας μου σ’ εκείνες. Πολλές από τις φεμινίστριες ήταν φυλόφιλες που χάρη σ’ αυτό το κίνημα ακούστηκαν. Στην πραγματικότητα, οι ομοφυλόφιλες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη χειραφέτηση των γυναικών γενικότερα. Με συγκινεί η ενέργεια και η τόλμη του κινήματος. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σήμερα. Ο φεμινισμός βάζει μπροστά το ανθρωπιστικό στοιχείο κι αποτελεί την κύρια αρχή της ταινίας μας. Η ιστορία αναμιγνύεται με την προσωπική ζωή της Ντελφίν και της Κάρολ. Η Ντελφίν νιώθει άβολα με την προσωπική της ζωή, ωστόσο βρίσκει το θάρρος να παλέψει για έναν ομοφυλόφιλο και να εναντιωθεί σ’ ένα γιατρό που είναι κατά της έκτρωσης.

Πείτε μας για το κάστινγκ.

Έγραψα τον πρωταγωνιστικό για τη Σεσίλ Ντε Φρανς, ήξερα ότι θα ήταν τέλεια στο ρόλο. Μου αρέσει η γενναιότητα της, το στυλ της. Όταν έχεις έναν συγκεκριμένο ηθοποιό στο μυαλό σου είναι πολύ απλό. Για τη Ντελφίν, δεν ήταν τόσο εύκολο. Θέλαμε μια δύνατη ύπαρξη να σταθεί διπλά στην Κάρολ, όχι μια αιθέρια παρουσία. Η Ίζια Χιγκελίν έχει αυτή την άγρια πλευρά που αναζητούσαμε, το ατρόμητο ταμπεραμέντο. Από τους δύο χαρακτήρες, η Ντελφίν είναι εκείνη με την οποία ταυτίζομαι περισσότερο. Ίσως γι’ αυτό μου ήταν τόσο δύσκολο να βρω ηθοποιό.

Πως τις σκηνοθετήσατε;

Όταν περιμένεις κάτι πολύ συγκεκριμένο από μια ηθοποιό, συνήθως απογοητεύεσαι. Οπότε πλέον, αντί να παλεύω να πραγματοποιήσω το όραμα μου, προσπαθώ να καταλάβω τους ηθηοποιούς και να φέρω τους χαρακτήρες κοντά τους, να τους αφήσω μόνος να αποκαλύψουν κάτι οικείο μαζί τους.

Είναι επίκαιρο σήμερα το Κίνημα Απελευθέρωσης Γυναικών;

Είναι περισσότερο από ποτέ, αν αναλογιστεί κανείς τη μοίρα των γυναικών παγκοσμίως. Εξακολουθούν να είναι καταπιεσμένες. Το δικαίωμα της έκτρωσης τέθηκε ύπο αμφισβήτηση στην Ισπανία μόλις πέρυσι. Την εποχή που είναι τοποθετημένη η ταινία, οι γυναίκες διεκδικούσαν ισότητα, ίσες αμοιβές και πάλευαν ενάντια στη σεξουαλική αντικειμενοποίηση. Σήμερα, η κατάσταση παραμένει ίδια με λίγα πλεονεκτήματα- η νοοτροπία δεν έχει άλλαξει ιδιαίτερα και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Όσο για την ομοφυλοφιλία αναρωτιέμαι επίσης αν υπάρχει θετική εξέλιξη. Σίγουρα κρύβονται λιγότερο αλλά εξακολουθεί να είναι επώδυνη διαδικασία η αποκάλυψη και η αποδοχή.  Ένα ντοκιμαντέρ με κινητοποίησε ιδιαίτερα να κάνω την ταινία – το Les Invisibles του Sébastien Lifshitz. Οι ιστορίες ηλικιωμένων ομοφυλόφιλων ήταν τόσο συγκινητικές, ένιωθες τις καρδιές τους να ραγίζουν όσο διηγούνταν τι χρειάστηκε να υπομείνουν.

ΚΑΤΡΙΝ ΚΟΡΣΙΝΙ

Η Κατρίν Κορσίνι γεννήθηκε το 1956 στο Ντρε της Γαλλίας  και μεγάλωσε στις όχθες του Μάρνη, στη γαλλική εξοχή. Μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει υποκριτική πριν κυνηγήσει καριέρα στη σκηνοθεσία.  Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο Δραματικών Τεχνών.  Η Κορσινί είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και ηθοποιός. Ζει μόνιμα στο Παρίσι με τη σύντροφο της και παραγωγό της ταινίας, Ελίζαμπεθ Πέρεζ.

Φιλμογραφία

La Belle Saison – Η Ομορφότερη Εποχή (2015)     

Trois Mondes – Τρεις Κόσμοι (2012) – Ένα Κάποιο Βλέμμα Φεστιβάλ Καννών

Partir – Φεύγω (2009)    

Les Ambitieux – Φιλοδοξίες (2006)           

La Repetition – Η Πρόβα (2001) –Επίσημο Διαγωνιστικό φεστιβάλ Καννών

La nouvelle Ève (1999)

Les amoureux  (1994)

Poker (1987)