Τη διακεκριμένη Καθηγήτρια του Collège de France (έδρα «Συγκριτικές νομικές σπουδές και διεθνοποίηση του Δικαίου» [2002-2011]) Mireille Delmas-Marty υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής, την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 στις 7:00 το βράδυ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus. Η διαπρεπής νομικός θα παρουσιάσει στο κοινό τη διάλεξη με θέμα «Η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η πολιτιστική πολυμορφία». Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση). Προλογίζει ο Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (έδρα Συνταγματικού Δικαίου). Η ομιλία της Mireille Delmas-Marty πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

H σύνδεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την πολιτιστική προσέγγιση των λαών συνιστά πραγματική πρόκληση. Παρά την πρόοδο στο δίκαιο, 70 χρόνια μετά τη Νυρεμβέργη και 13 χρόνια μετά τη δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, οι εντάσεις έχουν οξυνθεί εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης αλλά και των νέων τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο.

Οι επιθέσεις και οι σφαγές συνεχίζουν να καταστρέφουν την υφήλιο στο όνομα μιας θρησκείας ή ενός πολιτισμού. Κατά τη Μireille Delmas-Marty, η επανεξέταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρίνεται αναγκαία, ώστε να καταστούν ισχυρά εφόδια στην πολιτιστική προσέγγιση των λαών.

Η Mireille Delmas-Marty μετά το πέρας των νομικών σπουδών της στο Παρίσι και την απόκτηση του διδακτορικού της το 1969, εξειδικεύτηκε στο ιδιωτικό δίκαιο και τις εγκληματολογικές επιστήμες. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Lille II (1970-1977), Paris XI (1977-1990) και Paris I (1990-2002). Υπήρξε μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας  (1992-2002). Το 2002, εξελέγη μέλος του Collège de France (έδρα «Συγκριτικές νομικές σπουδές και διεθνοποίηση του Δικαίου») και πέντε χρόνια αργότερα μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Η Mireille Delmas-Marty προσκαλείται συχνά να διδάξει σε μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, καθώς και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, της Λατινικής Αμερικής, της Κίνας, της Ιαπωνίας και του Καναδά. Ασχολείται επίσης συστηματικά με την έρευνα στο πλαίσιο της συνεργασίας της με αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς στη Γαλλία. Διευθύνει το Περιοδικό Εγκληματολογικής Επιστήμης και Συγκριτικού Ποινικού Δικαίου και συμμετέχει στις συντακτικές ομάδες γαλλικών και διεθνών νομικών περιοδικών εκδόσεων. Η συγγραφική της δραστηριότητα (στα γαλλικά και τα αγγλικά) είναι πλούσια. Κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα ελληνικά τα βιβλία της Πρότυπα και τάσεις αντεγκληματικής πολιτικής (2005) και Τρεις προκλήσεις για ένα παγκόσμιο δίκαιο (2000). Επίσης, η Mireille Delmas-Marty έχει μετάσχει ως νομική εμπειρογνώμων σε επιτροπές της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, του γαλλικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.ά.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου.