Το προσεχές Σάββατο 30 Μαΐου 2015, στις 8.30 μ.μ. , εγκαινιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας η έκθεση του γνωστού Γερμανού εικαστικού Gösta Hellner, με το θεματικό τίτλο «Η μεταμόρφωση του Κύκλου».

Ο Gösta, γνωστός φωτογράφος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, καλλιτέχνης με σπάνια φωτογραφική ευαισθησία και οξυδερκή ματιά, είναι γνωστό ότι στην διαρκώς ανοδική καλλιτεχνική του πορεία κατόρθωσε να συνδυάσει στο φωτογραφικό έργο την τεκμηρίωση με την αισθητική.

Η αισθητική πράγματι άποψη του Hellner σύντομα ξέφυγε από την απλή, καλή φωτογράφιση ενός θέματος, κατορθώνοντας σε κάθε περίπτωση να αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα του προς φωτογράφιση αντικειμένου, επιλέγοντας διαφορετικές γωνίες λήψης και διερευνώντας τη σημασία του φωτός σε κάθε στιγμή της απεικόνισης μέσω του φακού του.

Η προσπάθεια ισορρόπησης αυτού του καλλιτέχνη φωτογράφου ανάμεσα στο συναίσθημα, την αισθητική αλλά και την πληροφορία είναι εμφανής σε όλη του την καλλιτεχνική πορεία.

Η «μεταμόρφωση του κύκλου» είναι μια θεματική ενότητα του Hellner, αληθινή χαρά του χρώματος και του σχήματος και μια ακόμη απόδειξη του ξεχωριστού καλλιτεχνικού του αισθητηρίου. Ο κύκλος στην περίπτωση αυτή, σε όλες του τις εκφάνσεις και με όλες τις πιθανές παραλλαγές και μετουσιώσεις, μας καλεί να ταξιδέψουμε νοερά μαζί με το δημιουργό των έργων σε αληθινά υπέροχες εικαστικές συνθέσεις μέσα από τις οποίες, με τη φόρμα ή την επεξεργασία, ο καλλιτέχνης Gösta, παραμορφώνει δημιουργικά το αυθεντικό γεγονός και όταν αυτό παραποιείται, με απίθανες πάντοτε εικαστικές συλλήψεις, με αφαιρέσεις πραγματικών στοιχείων ή προσθέσεις φανταστικών το αποτέλεσμα είναι το ίδιο μοναδικό, εναργές και χαρούμενο. Θα τολμούσα να ονομάσω την έκθεση του Gösta Hellner » Γιορτή της ζωής, της ομορφιάς, των σχημάτων, των χρωμάτων..»