Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το νέο βιβλίο του Τζον Κρακάουερ με τίτλο «Η μάχη που δόξα φέρνει στους ανδρείους» σε μετάφραση του Γιώργου Καλαμαντή.

Ίσως δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για την παράνοια, την οδύνη και τον ηρωισμό στη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 εποχή από την ιστορία του χαρισματικού αθλητή με τα μακριά μαλλιά, τις εκπληκτικές ικανότητες στην άμυνα και τον ανεξάρτητο χαρακτήρα που έγινε ήρωας μιας Αμερικής που τον πρόδωσε…Ο Πατ Τίλλμαν, διάσημος αθλητής, καθ’ όλα επιτυχημένος και ευτυχισμένος άντρας δίπλα στη γυναίκα που αγαπούσε, έσπασε ένα συμβόλαιο αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για να καταταγεί εθελοντικά στον στρατό και να γίνει σύμβολο πατριωτισμού σε όλο τον δυτικό κόσμο μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Όταν σκοτώθηκε σε μια έρημη λοφοπλαγιά του Αφγανιστάν, δύο χρόνια αργότερα, έγινε το παιχνίδι της προπαγάνδας του Λευκού Οίκου, που παραποίησε την αλήθεια με τον πιο χονδροειδή και απίστευτο τρόπο…
Στη Μάχη που δόξα φέρνει στους ανδρείους, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας του Χωρίς oξυγόνο αποκαλύπτει μέσα από μια εκπληκτική αφήγηση την οδύσσεια ενός νεαρού άντρα που είχε καταφέρει να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του και αποφάσισε να θυσιάσει τα πάντα για την πατρίδα του, η οποία σε καμία στιγμή δε στάθηκε στο ύψος αυτής της θυσίας…Ο Κρακάουερ αντλεί πληροφορίες από τα ημερολόγια του Τίλλμαν και τις επιστολές του, μιλάει με τη σύζυγο και τους φίλους του, με τους στρατιώτες που υπηρέτησαν μαζί του, ενώ κάνει εκτεταμένες επιτόπιες έρευνες στο Αφγανιστάν προκειμένου να προσφέρει ένα περίπλοκο ψηφιδωτό αυτής της εξαιρετικά συναρπαστικής μορφής, καθώς και τον οριστικό απολογισμό των γεγονότων και των πράξεων που οδήγησαν στον θάνατό του, από φίλια πυρά.

Ο Τζον Κρακάουερ (γενν. το 1954 στο Όρεγκον των ΗΠΑ) είναι ο συγγραφέας του Into Thin Air (Χωρίς οξυγόνο, Εκδ. Πατάκη, 2000), Νo1 μπεστ σέλερ των New York Times, που μεταφράστηκε σε περισσότερες από 25 γλώσσες, καθώς και του Under the Βanner of Heaven (Κάτω από τη σημαία του ουρανού, Εκδ. Πατάκη 2005), όπου, με αφορμή ένα ειδεχθές έγκλημα που αποδόθηκε σε «θεϊκή» εντολή, αποκαλύπτει το πώς ο φονταμενταλισμός δεν είναι αποκλειστικότητα των καθυστερημένων αγροτικών κοινωνιών, αλλά αναπτύσσεται και στην καρδιά της Δύσης. Η Μάχη που δόξα φέρνει στους ανδρείους (Where Men Win Glory: The Odyssey of Pat Tillman) κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2009. Για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού ο Κρακάουερ πέρασε πέντε μήνες στα αμερικανικά στρατεύματα στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν.