Η νέα κυκλοφορία των εκδόσεων της Εστίας είναι το βιβλίο του Πέτρου Π. Πιζάνια με τίτλο Η ιστορία των Ελλήνων. Από το 1400c. έως το 1820.


Ποιοι ήταν οι Nέοι Έλληνες; Πώς εμφανίστηκαν και πώς σχηματίστηκε ιστορικά το φαινόμενο το οποίο ορίζουμε ως Νέο Ελληνισμό; Μέσα από ποιες ιστορικές διαδικασίες διαφοροποιήθηκαν οι Νέοι Έλληνες από το οθωμανικό σύστημα κυριαρχίας και ταυτοχρόνως ξεχώρισαν από τις υπόλοιπες βαλκανικές εθνοπολιτισμικές ομάδες;

Το βιβλίο πραγματεύεται την πορεία γέννησης και διαμόρφωσης ποικίλων κοινωνικών ομάδων και πληθυσμών, οι οποίοι –με διαφορετικές ιστορικές διαδικασίες– διαμόρφωσαν το φαινόμενο του Νέου Ελληνισμού. Το γενικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται κάθε επιμέρους ανάλυση είναι οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων υποτελών, Οθωμανών κυρίαρχων και Ευρωπαίων, στις εκάστοτε ιστορικές εκδηλώσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι Nέοι Έλληνες διαμορφώθηκαν ιστορικά με αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις από το οθωμανικό πλαίσιο, χωρίς να διαθέτουν μεταξύ τους ομοιογενή χαρακτηριστικά εξαρχής.

Στο βιβλίο αναλύονται όλες οι μορφές διαφοροποιήσεων ‒κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές, ευρύτερα πολιτισμικές‒ για κάθε κοινωνική ομάδα και σε κάθε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή ξεχωριστά. Η δράση των ομάδων αυτών σε κάθε περιοχή διαμόρφωσε εντέλει έναν διακριτό οικονομικό και πολιτιστικό χώρο στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον χώρο του Νέου Ελληνισμού.

Ο Πέτρος Θ. Πιζάνιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε ιστορία στο Παρίσι, στην École des hautes études en sciences sociales . Είναι ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κάτοχος της έδρας Unesco έως το 2002. Διεύθυνε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες τεχνολογίες» και είναι επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας «Ο Ερμής των Νέων Ελλήνων» με αντικείμενο τη δημιουργία ψηφιακής προσωπογραφικής βάσης δεδομένων για τους διανοούμενους του ελληνικού Διαφωτισμού, τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, τα στελέχη και τους μαχητές της Ελληνικής Επανάστασης. Έχει διδάξει σε γαλλικά πανεπιστήμια, έχει οργανώσει επιστημονικά συνέδρια και επίσης έχει δημοσιεύσει βιβλία ιστορίας στα ελληνικά και στα αγγλικά με ποικίλα θέματα για τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Τα Ιστορικά, στην Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, στη Νέα Εστία και στα Annales ESC. Παραλλήλως, αρθρογραφεί από χρόνια σε ελληνικές εφημερίδες για θέματα πολιτικής.