Ο Κινηματογραφικός Οργανισμός Καραγιάννης –Καρατζόπουλος γιορτάζει τα 50 χρόνια παρουσίας του στον Κινηματογράφο και παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 10 Μαρτίου 2016, την ταινία Η ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ, έγχρωμη σαν να γυρίστηκε χθες!

Περίληψη:

Ένας δημόσιος υπάλληλος αποφασίζει να παντρευτεί την κοπέλα, με την οποία συζεί και την καταπιέζει για μια δεκαετία. Εκείνη αποφασίζει να διεκδικήσει αυτά που της έχει στερήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σικάγο (ΗΠΑ) 1965.

ΔΙΑΝΟΜΗ: SPENTZOS FILM

ΣΕΝΑΡΙΟ -ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

Παραγωγή: ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ – ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 1965

ΕΙΔΟΣ  : ΚΩΜΩΔΙΑ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ , ΚΟΝΤΟΥ ΜΑΡΩ,

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ ΔΕΣΠΩ, ΞΕΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΓΩΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΔΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΛΙΛΥ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙΤΗ, ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΚΕΔΡΑΚΑΣ ΝΑΣΟΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΤΑΣΣΩ, ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΜΟΣΧΟΝΑ ΜΠΕΤΤΥ, ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΛΟΛΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΤΟΡΑ, ΦΛΩΡΑ ΜΙΚΑ, ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΖΕΝΗ, ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΡΟΖΑΝ ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ, ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΤΖΙΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,ΡΩΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

COLOR BY WEST WING STUDIOS, Inc. FLORIDA USA -2016

Ψηφιοποίηση σε High-definition

Άγγελος Αργυρούλης

Saifedine Salim

Sklavis Film Lab Co.

Επεξεργασία ήχου

Γιώργος Ραμαντάνης

DNA Lab

Λίγα λόγια για τον Κινηματογραφικό Οργανισμό Καραγιάννης –Καρατζόπουλος:

Η εταιρεία Καραγιάννης Καρατζόπουλος ιδρύθηκε το 1966 από το σκηνοθέτη Κώστα Καραγιάννη, τον αδερφό του Ντόντο Καραγιάννη και τον Αντώνη Καρατζόπουλο.

O Αντώνης Καρατζόπουλος με τον Κώστα Καραγιάννη συναντήθηκαν στο λεγόμενο «Hollywood», ένα κτίριο στην Ακαδημίας, στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία της Δαμασκηνός Μιχαηλίδης και πολλά άλλα γραφεία μικρότερων εταιρειών παραγωγής. Έχοντας και οι δυο τους σαν μεμονωμένες εταιρείες παραγωγής κάποιες εμπορικές επιτυχίες αποφάσισαν να συνεργαστούν και να μπουν πιο επιθετικά στην αγορά του κινηματογράφου.

Τη δεκαετία του ΄60 ο μόνος που έκανε εμπορικές ταινίες ήταν ο Φίνος. Πολλοί μεμονωμένοι παραγωγοί είχαν προσπαθήσει κατά καιρούς να μπουν στα χωράφια του αλλά απέτυχαν. Ο Κώστας Καραγιάννης μαζί με τον Αντώνη Καρατζόπουλο αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια νέα εταιρεία με στόχο να παράγουν 10 ταινίες το χρόνο.

Στο ξεκίνημα τους και παρά τις οικονομικές δυσκολίες κατόρθωσαν να γυρίσουν δέκα ταινίες. Αυτό που κυριολεκτικά έσωσε την εταιρεία και τη βοήθησε να αντέξει στον ανταγωνισμό του Φίνου, ήταν ότι υπήρχαν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Ο Αντώνης Καρατζόπουλος γνώριζε το τεχνικό μέρος, ο Κώστας Καραγιάννης σκηνοθετούσε τις ταινίες και ο μικρότερος κατά δύο χρόνια αδερφός του, Θόδωρος Καραγιάννης ανέλαβε το γραφείο εκμετάλλευσης της εταιρείας και το έκανε ίσως το καλύτερο σε εκείνα τα χρόνια.

Στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την εμπορικότητα των ταινιών που παρήγαγαν και να κατορθώσουν να αποσπάσουν κάποιους σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς από τον Φίνο, που μέχρι τότε είχε μόνιμη συνεργασία μαζί τους, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Κώστας Βουτσάς, αύξησαν πολύ τις αμοιβές τους. 

Την επόμενη χρονιά από την ίδρυση της εταιρείας γυρίσανε την ταινία «Το Πιο Λαμπρό Αστέρι» (1967), με το ζευγάρι Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ και κατάφεραν να κατακτήσουν την κορυφή στον πίνακα των εμπορικότερων ταινιών της χρονιάς. Σύντομα η Καραγιάννης Καρατζόπουλος με τους τρεις άντρες τοποθετημένους τον καθένα στο δικό του πόστο κατόρθωσε να παράγει, μαζί με τις συμπαραγωγές που χρηματοδοτούσε, 20 ταινίες το χρόνο.

Μετά το 1973 η παραγωγή της εταιρείας μειώθηκε κατακόρυφα, εξαιτίας της εισόδου της τηλεόρασης. Στα τέλη του ΄70 οραματιζόμενοι την ανάκαμψη του ελληνικού κινηματογράφου χρηματοδότησαν την ταινία του Θ. Μαραγκού «Από πού Πάνε για την Χαβούζα» (1978), η οποία με την τεράστια επιτυχία της, τους δικαίωσε. Παρ’ όλα αυτά η τηλεόραση προκάλεσε δραστική μείωση στα εισιτήρια των κινηματογράφων και έτσι οι ταινίες που γινόντουσαν είχαν πολύ χαμηλό προϋπολογισμό και το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό. Συνολικά η εταιρεία έχει παράγει μαζί με τις συμπαραγωγές 140 ταινίες, μαζί με τις ανεξάρτητες παραγωγές του Αντώνη Καρατζόπουλου και του Κώστα Καραγιάννη.

Από το 1990 η εταιρεία ασχολήθηκε κυρίως με τη διανομή ταινιών, συγκεντρώνοντας ταινίες ανεξάρτητων παραγωγών . Έχει αγοράσει συνολικά 180 ελληνικές ταινίες. Συγκεκριμένα το 1997 αγόρασε τον κατάλογο ταινιών του παραγωγού James Paris, το 2000 τις ταινίες της Δαμασκηνός Μιχαηλίδης, καθώς και ταινίες κάποιων μικρότερων παραγωγών. Από τις ταινίες αυτές μόνο οι 80 ήταν σε αξιοπρεπή κατάσταση. Στις υπόλοιπες είχαν χαθεί τα αρνητικά, άλλες δεν είχαν ήχο και σε άλλες τα αρνητικά είχαν υποστεί τεράστια ζημιά. Παρ’ όλες τις δυσκολίες και το κατεστραμμένο υλικό έχει γίνει η καλύτερη δυνατή προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ταινίες και να μπορούν να επαναπροβληθούν.

Από το 2013 συμμετέχει σε αρκετές εμπορικές παραγωγές του νέου ελληνικού κινηματογράφου όπως “ο Ακάλυππτος”, “Στα καλά καθούμενα”, “Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντός” και “ο Μαγικός Καθρέφτης”.

Αυτή τη στιγμή η συλλογή της Καραγιάννης – Καρατζόπουλος καλύπτει περισσότερα από εξήντα χρόνια ελληνικού κινηματογράφου, ξεκινώντας από το 1952 και την ταινία «Ένα βότσαλο στη λίμνη» και φτάνοντας στο 2016 με την ταινία «Ο Μαγικός καθρέφτης».

Το 2015  πήρε τη μεγάλη απόφασή να επιχρωματίσει στο εξωτερικό για πρώτη φορά την ασπρόμαυρη ελληνική ταινία “Η γυνή να φοβείται τον άντρα”, του Γιώργου Τζαβέλλα, με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ο επιχρωματισμός της ταινίας πραγματοποιήθηκε από την εταιρία WEST WING STUDIOS, Inc.  στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο επιχρωματισμός έγινε καρέ –καρέ υπό την εποπτεία του Αντώνη Καρατζόπουλου ώστε τα χρώματα να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστά στην εποχή της ταινίας.