Στις 18 Μαρτίου 2018 η εσθονική συμφωνιέτα (μουσικό σύνολο μικρότερο από συμφωνική ορχήστρα αλλά μεγαλύτερο από σύνολο μουσικής δωματίου) θα συμπράξει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον διακεκριμένο πιανίστα Αλέξανδρο Σαρακενίδη, έναν καλλιτέχνη που συνδυάζει δυναμισμό και δεξιοτεχνία.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου (Μότσαρτ, Μπαχ), αλλά και έργα Εσθονών συνθετών, όπως ο Άρβο Περτ, από τους σημαντικότερους στον κόσμο εν ζωή συνθέτες θρησκευτικής μουσικής. Τη συναυλία θα πλαισιώσει η χορωδία από την Εσθονία Collegium Musicale.

Πρόγραμμα

Α’ Μέρος

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Divertimento σε ρε μείζονα, K 136, “Salzburg Symphony No 1”
Johann Sebastian Bach (1685-1750), Κοντσέρτο για πιάνο, Αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, BWV 1052

Β’ Μέρος

Pärt Uusberg (1986), Glow in the Skies of Estonia… για ορχήστρα εγχόρδων (ανάθεση για την Glasperlenspiel Sinfonietta, 2015)
Arvo Pärt (1935), Adam’s Lament για χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων

Αλέξανδρος Σαρακενίδης πιάνο
Μουσική διεύθυνση Jaan Ots

Tο ρεπερτόριο της Glasperlenspiel Sinfonietta περιλαμβάνει όχι μόνο κλασικά αριστουργήματα αλλά και καινοτόμα πρότζεκτ σε ένα εξαιρετικά δραστήριο πρόγραμμα. H ορχήστρα παρουσιάζει τη μουσική του παρελθόντος ως ένα ζωντανό οργανισμό και ως μια απολαυστική εμπειρία, από την οποία οι ακροατές αποκομίζουν την αίσθηση της ζεστασιάς και της ενέργειας.

Ο πιανίστας Αλέξανδρος Σαρακενίδης έχει χαρακτηριστεί ως καλλιτέχνης που συνδυάζει «δυναμισμό, δεξιοτεχνία και στιλιστική κατανόηση». Γεννήθηκε στις Σέρρες, σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε ανώτερες σπουδές πιάνου στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τον Ιούνιο 2015 αποφοίτησε από το LUCA -Arts/Lemmensinstituut του Leuven του Βελγίου, με τον ανώτερο μεταπτυχιακό τίτλο και την ανώτατη διάκριση (summa cum laude).

Υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και του Πρωθυπουργικού Γραφείου της Δημοκρατίας της Εσθονίας, για τα 100 χρόνια της Εσθονικής Δημοκρατίας. Με την υποστήριξη: Εσωτερικός Τροχός Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Σε συνεργασία με: Estonian Record Productions