Με την πρωτοποριακή έκδοση του βιβλίου της «Living With The Enemy» το 1991, η Ντόνα Φεράτο έσπασε τη σιωπή.

Τώρα, η 72χρονη Φεράτο επιστρέφει με εκθέσεις σε δύο γκαλερί της Νέας Υόρκης, στις οποίες στέκεται αντιμέτωπη στη βία, την εκμετάλλευση και την καταπίεση ενώ ταυτόχρονα τιμά το θάρρος και τη δύναμη των γυναικών απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες.

Ενηλικιωνόμενη στα χρόνια της Σεξουαλικής Επανάστασης και του Κινήματος Women’s Lib, η Φεράτο έζησε και τη νομιμοποίηση και την ποινικοποίηση της έκτρωσης. «Είχα μια φίλη που έκανε παράνομη έκτρωση και κόντεψε να πεθάνει από αιμορραγία» λέει η Ντόνα Φεράτο. «Μου προξενούσε θλίψη και θυμό να βλέπω πώς μεταχειρίζονταν τις γυναίκες. Πάντα μας κάνουν να νιώθουμε ντροπή και ενοχή». Διοχέτευσε τον πόνο και τον θυμό της στη φωτογραφία, ξεκινώντας να ασκεί αυτή την τέχνη το 1976 και φθάνοντας, μετά από διαζύγιο, στη Νέα Υόρκη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 άρχισε να καταγράφει την ερωτική ζωή ζευγαριών των προαστίων και έγινε στενή φίλη ενός ζευγαριού, της Elizabeth και του Benth. «Πίστευα ότι η Elizabeth ήταν μια απελευθερωμένη γυναίκα. Αυτή ήταν η δυνατή ή, αυτό υπέθετα» εξομολογείται.

Το 1982 συνόδευσε το ζευγάρι στο σπίτι τους στο New Jersey. Το ίδιο βράδυ άκουσε ουρλιαχτά της Elizabeth, βούτηξε τη φωτογραφική μηχανή της και έτρεξε στο μπάνιο όπου ο Benth χτύπαγε τη σύζυγό του. Τράβηξε μια φωτογραφία και τον άρπαξε απ’ το χέρι. «Τι κάνεις;» τον ρώτησε. «Απλά την τιμωρώ γιατί είναι η γυναίκα μου και μου λέει ψέματα» ήταν η απάντηση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ