Η 120μελής διάσημη μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας θα εμφανιστεί συναυλιακά στην αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018. Το μακροβιώτερο μουσικό σύνολο της νεώτερης Ελλάδας εμφανίζεται στην κορυφαία συναυλιακή σκηνή της χώρας προβάλλοντας αφενός τη 200ετή μουσική δημιουργία των Επτανήσων (με έργα Μάντζαρου, Ξύνδα, Σαμάρα κ.α.) και αφετέρου το πολυδύναμο και πολυεπίπεδο ρεπερτόριο της σύγχρονης μπάντας, τόσο με πρωτότυπα έργα όσο και με διασκευασμένες εκδοχές γνωστών συνθέσεων.

Σολίστ: Μάριος Μουζακίτης και Νίκος Μεταλληνός (κρουστά)

Διευθύνει ο αρχιμουσικός Σπύρος Προσωπάρης

Λίγα λόγια για την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας

H Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (γνωστή και ως «Παλαιά Φιλαρμονική») ιδρύθηκε επισήμως στις 12 Σεπτεμβρίου 1840 και είναι ο παλαιότερος μουσικοεκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα. Ο αρχικός σκοπός των ιδρυτών της ήταν η δημιουργία μιας πλήρους μουσικής ακαδημίας, παρόμοιας με εκείνες της γειτονικής Ιταλίας. Στο πλαίσιό της μπορούσε κανείς να καταρτιστεί μουσικά τόσο σε πρακτικό επίπεδο (έγχορδα και πνευστά όργανα, πιάνο, φωνητική μουσική) όσο και σε θεωρητικό (από βασικά θεωρητικά μέχρι μουσική σύνθεση και αισθητική).

Η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας είναι το μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης των σχολών πνευστών οργάνων του ιδρύματος και αναδείχθηκε στο πλέον δημοφιλές από τα μουσικά σύνολά του, αφενός μέσα από τη συναυλιακή δραστηριότητά του (ήδη από το 1841) και αφετέρου από τη συμμετοχή του σε δημόσιες και θρησκευτικές τελετές. Με τον τρόπο αυτό η μπάντα της Παλαιάς Φιλαρμονικής συνετέλεσε τα μέγιστα στη βιωματική μουσική καλλιέργεια του ακροατηρίου της και των μουσικών της. Τα κορυφαία μέλη της στελέχωναν ήδη από το 1844 την οπερατική ορχήστρα του θεάτρου της Κέρκυρας, καθώς και άλλων θεάτρων της Ελλάδος. Επίσης, προβεβλημένα στελέχη της ήταν και είναι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και στρατιωτικών μουσικών σωμάτων της χώρας. Η συναυλιακή δραστηριότητά της περιλαμβάνει εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Η.Π.Α., Ρωσία κ.α.).

Σήμερα η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας αποτελείται από 300 ενεργούς μουσικούς. Φυτώριό της είναι η νεανική μπάντα της (αποτελούμενη από 120 νεαρούς μουσικούς) και η μαθητική μπάντα (αποτελούμενη από 60 μουσικούς νεώτερων ηλικιών). Στο πλαίσιό της δραστηριοποιούνται και διάφορα σύνολα χάλκινων, ξύλινων και κρουστών οργάνων. Συνεχίζει με τον τρόπο αυτό μια αδιάκοπη παράδοση σχεδόν διακοσίων ετών με δυναμική ματιά προς το μέλλον.