Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε την 1η Ιουνίου με μια λιτή τελετή, στην οποία παρέστησαν άνθρωποι του χώρου, καλλιτέχνες και η διοίκηση της τράπεζας, πραγματοποιείται με την αφορμή του εορτασμού των 175 χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Τράπεζας.

Πιστή στη µακρά της παράδοση στη στήριξη του πολιτισµού και των τεχνών, η Εθνική Τράπεζα προκήρυξε καλλιτεχνικό διαγωνισµό για τη δηµιουργία εικαστικών έργων. Στόχος ήταν αφενός ο εµπλουτισµός της καλλιτεχνικής συλλογής της τράπεζας, μιας από τις μεγαλύτερες που διαθέτει η χώρα, αφετέρου η στήριξη, η ενθάρρυνση, η ανάδειξη και η προβολή νέων καλλιτεχνών. Η δράση αυτή, βρήκε µεγάλη και ενθουσιώδη ανταπόκριση από το καλλιτεχνικό κοινό, γεγονός που αποδεικνύεται από τις 900 και πλέον  συµµετοχές που κατατέθηκαν. Με τη συνδροµή της κριτικής επιτροπής που συγκρότησε, η Τράπεζα επέλεξε να αγοράσει 15 έργα από συµµετέχοντες δηµιουργούς, τα οποία καλύπτουν διάφορες εκφράσεις της καλλιτεχνικής δηµιουργίας, από τη ζωγραφική και τα γλυπτά έως την ψηφιακή τεχνολογία και τα βίντεο.

Η ∆ρ Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, που συνέβαλε με την εμπειρία της τόσο στην επιλογή των έργων, όσο και στην οργάνωση της Έκθεσης, τόνισε τη σημασία των συλλογών νεοελληνικής τέχνης, τις οποίες διαθέτουν μεγάλοι δημόσιοι ή ιδιωτικοί οργανισμοί και ιδρύματα, αλλά και ιδιώτες συλλέκτες.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Έκθεσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της Τέχνης σε δύσκολους καιρούς καθώς «είναι από τα λίγα πράγματα, στα οποία μια δοκιμαζόμενη κοινωνία μπορεί να πατήσει για να έχει μια πνευματική ανάταση». Απευθυνόμενος στους καλλιτέχνες που κέρδισαν το διαγωνισμό, δήλωσε: «Εύχομαι όταν θα γιορτάσουμε τα 275 χρόνια της Εθνικής Τράπεζας, εσείς να είσθε οι καλλιτέχνες, οι οποίοι θα έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους και θα θεωρούνται τότε οι στιβαρές αξίες της ελληνικής τέχνης.»

Η Έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά  και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2017 (Δευτέρα – Παρασκευή 11.00 -19.00, Σάββατο/Κυριακή 17.00 – 20.00).