Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Τέχνης Dafen της πόλης Shenzhen της Κίνας. Το θέμα της Μπιενάλε “Σπίτι και συνύπαρξη / Home and Co-existence”, περιστρέφεται γύρω από την έννοια της κατοίκησης. Το σπίτι σαν κοινός τόπος, η συμβίωση, ο συμμετοχικός σχεδιασμός, ο οικολογικός πολιτισμός ορίζουν τους κύριους θεματικούς άξονες της έκθεσης.

Η Δεύτερη Διεθνής Μπιενάλε Ελαιογραφίας Dafen, Shenzhen 2020, συνδιοργανώνεται από την Ένωση Καλλιτεχνών της Κίνας, την Ομοσπονδία Λογοτεχνών και Κύκλων Τέχνης της Shenzhen σε συνεργασία με την Κυβερνητική Επικράτεια της Longgang. Τα εγκαίνια της Μπιενάλε θα πραγματοποιηθούν στις 14 Δεκεμβρίου του 2020 ενώ η έκθεση θα έχει διάρκεια εώς τις 14 Μαρτίου του 2021.

Από την κριτική επιτροπή της Μπιενάλε επιλέχθηκαν καλλιτέχνες από 61 χώρες. Ο Σπύρος Βερύκιος επιλέχθηκε να συμμετάσχει από την Ελλάδα, με το έργο του “Διάφανο δέρμα” (2018, λάδι σε καμβά, 40 x 23 cm).

Ο τίτλος “Διάφανο δέρμα” προέρχεται από την ομώνυμη ταινία του 1990 και αποτελεί μια απεικόνιση ενός προσωπικού Fin de siècle. Ο Σπύρος Βερύκιος επεξεργάζεται την έννοια απώλειας, χρησιμοποιώντας την εικόνα του σπιτιού ως μεταφορά για το ανθρώπινο σώμα. Η κύρια προβληματική του έργου του, αφορά τη έννοια της τρωτότητας της ανθρώπινης φύσης, του οικείου πόνου και του αναπόδραστου γεγονότος της θνητότητας μας.

Σπύρος Βερύκιος

Ο Σπύρος Βερύκιος είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Σπούδασε ζωγραφική (1985-1991) και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών / Μ.Ε.Τ. (2004 – 2006) στην ΑΣΚΤ. Από το 1993 εκθέτει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει παρουσιάσει 6 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε 25 ομαδικές εκθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και σε τέσσερις Biennale: Biennale Νέων Καλλιτεχνών/Ισπανία (1991), Big Torino/Ιταλία (2000), Τύνιδας/Τυνησία (2002), 6η Biennale Πεκίνου/Κίνα (2014).

Παράλληλα έχει επιμεληθεί και οργανώσει πέντε οµαδικές εικαστικές εκθέσεις: Πορνογραφία (1997), Το σινεμά εκπνέει τους εικαστικούς (2000), Εδώδιµος τέχνη (2001), Ο Μίκυ συναντά την τέχνη (2004), LOVE WILL TEAR US APART (2005), Κοσμοναύτες του εσωτερικού διαστήματος (2018).

Στη δουλειά του συμπεριλαμβάνονται κόµικ καθώς και εικονογραφήσεις περιοδικών και βιβλίων. Ιστορίες κόµικ του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα, Αγγλία, Σλοβενία, Ιταλία και ΗΠΑ. Από το 1996 έχει εργαστεί σε κινηματογραφικές παραγωγές κινουμένων σχεδίων στην Αγγλία και την Ελλάδα. Διδάσκει στο Τµήµα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου ως Επίκουρος Καθηγητής.