Η Ελευθερία Αρβανιτάκη επισκέπτεται την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016 τη Δήλο για μία συναυλία κάτω από την Πανσέληνο του Ιουλίου. – αναβολή

Γιορτάζουμε την πανσέληνο του Ιουλίου στη Δήλο, με μια συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Το πρόγραμμα της συναυλίας με τίτλο «Δεύτερη Ζωή», αποτελείται από μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών από το προσωπικό ρεπερτόριο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, από τη Σαπφώ ως τον Μιχάλη Γκανά, περνώντας από τους Λαπαθιώτη, Ιωάννου, Πολυδούρη, Ελύτη, Καψάλη, Καρυωτάκη.

Η συγκεκριμένη συναυλία είναι μία ακόμα σημαντική πολιτιστική παραγωγή του Cine Manto Mykonos για την ενίσχυση του αρχαιολογικού έργου στην Δήλο.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έχει ερμηνεύσει μοναδικά τον ποιητικό λόγο. Από το ξεκίνημά της το 1981 ερμηνεύει τραγούδια του ποιητή Γιώργου Ιωάννου σε μουσική Νίκου Μαμαγκάκη, στο ιστορικό «Κέντρο Διερχομένων», ενώ το 1987 συμμετέχει στο δίσκο του Νίκου Ξυδάκη «Κοντά στη δόξα μια στιγμή» ερμηνεύοντας το «Ερωτικό» του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη – θα ξαναερμηνεύσει Λαπαθιώτη πολύ αργότερα στο άλμπουμ της «Όλα στο φως», το «Σαν αεράκι» σε μουσική Μανώλη Πάππου. Το 1994 συνεργάζεται με τον ποιητή Μιχάλη Γκανά στον δίσκο «Τα κορμιά και τα μαχαίρια». Ο Ara Dinkjian υπογράφει τις μελωδίες και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ενορχηστρώνει το δίσκο. Το 1996 η Ελευθερία Αρβανιτάκη παρουσιάζει το μαγικό άλμπουμ «Τραγούδια για τους μήνες», όπου ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί ποίηση Σαπφούς, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Μιχάλη Γκανά αλλά και δίστιχα της δημοτικής παράδοσης, χαρίζοντας στην ερμηνεύτρια άλλο ένα πολύ σημαντικό και επιτυχημένο ταυτόχρονα κομμάτι του ρεπερτορίου της, με τραγούδια όπως το “Παράπονο”, το “Πάμε ξανά στα θαύματα”, το “Σαν την αγάπη την κρυφή” αλλά και “Του πόθου τ’ αγρίμι”. Την ίδια χρονιά ερμηνεύει τα “Γκρίζα” του Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ της βασισμένο εξ ολοκλήρου στον ποιητικό λόγο με το Νίκο Ξυδάκη να μελοποιεί έργα της Σαπφούς σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και Κ.Χ. Μύρη, αλλά και Κώστα Καρυωτάκη και Διονύση Καψάλη με τίτλο «Γρήγορα η ώρα πέρασε» το 2008, επιβεβαιώνοντας την αγάπη της για την ποίηση αλλά και την τεράστια ερμηνευτική της δεινότητα. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ερμήνευσε μοναδικά ποιητικά έργα και τα έκανε γνωστά στο ευρύ κοινό. Τα τραγούδια αυτά που έχει ερμηνεύσει τα κρατά ζωντανά στις παραστάσεις της στην Ελλάδα αλλά και εκτός των συνόρων. Και όταν η ποίηση μελοποιείται και ερμηνεύεται, ιδίως από αυτή τη φωνή που κλείνει μέσα της Ανατολή και Δύση, σίγουρα αποκτά μια «δεύτερη ζωή»…
Η παράσταση με τίτλο «Δεύτερη ζωή» έκλεισε τον κύκλο εκδηλώσεων «Metamorphosis» στο Κέντρο Πολιτιμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο τον Ιούνιο του 2016 και κέρδισε την αγάπη των 15.000 και πλέον θεατών που την παρακολούθησε.

Concept και επιμέλεια προγράμματος: Ελευθερία Αρβανιτάκη – Λήδα Ρουμάνη
Ενορχηστρώσεις: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Μουσικοί: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Νίκος Μέρμηγκας (λάφτα, μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο).
Φωτογραφία: Ευαγγελία Θωμάκου

Διοργάνωση: Δήμος Μυκόνου, Association «Revive Delos», με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

 

Η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στον Αρχαιολογικό Χώρο της Δήλου, που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 17 Ιουλίου αναβλήθηκε λόγω προβλήματος υγείας της (οξεία λαρυγγίτιδα). H συναυλία θα πραγματοποιηθεί, στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα, στις 22 Αυγούστου 2016.

 

Όσοι έχουν προμηθευτεί εισιτήριο, είτε μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να παρακολουθήσουν την συναυλία στις 22 Αυγούστου, είτε να το επιστρέψουν και να λάβουν πίσω τα χρήματά του από το σημείο που το αγόρασαν.

 

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.