Ο Ιστορικός χώρος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου φιλοξενεί την Αθηναϊκή Μαντολινάτα, για μία συναυλία στις 30 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο των συναυλιών “2016 μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο”.

Σύγχρονα έργα από μια μαντολινάτα; Ναι! Αν και το μαντολίνο έχει συνδυαστεί με μια ρομαντική έκφραση μιας άλλης εποχής, η παραγωγή νέας μουσικής για τα νυκτά έγχορδα υπήρξε αδιάλειπτη μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Αμερική και την Ιαπωνία. Μια επιλογή από έργα σύγχρονων συνθετών απ’ την Κροατία, την Ολλανδία, την Ιταλία, αλλά και τη χώρα μας, επέλεξε να παρουσιάσει η Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας» στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγ. Παύλου, την Πέμπτη 30 Ιουνίου, υπό την διεύθυνση της Κάτιας Μολφέση.

Ξεκινώντας με τον «δικό» μας Βίκτωρα Κιουλαφίδη, που γράφει μια sinfonia εμπνευσμένος από το παρελθόν και την Ιταλική συμφωνία του F. Mendelssohn, περνάμε σε έργα των Βαλκανίων T. Kalebic και M. Katuranic, που συνθέτουν αντίστοιχα, ένα μωσαϊκό από θραύσματα κινηματογραφικών εικόνων και μια έντονη μουσική με ρυθμική παραδοσιακή ταυτότητα. Η Ολλανδέζα A. Kruisnbrink, με όχημα διάφορα εφέ, δημιουργεί στιγμές ονείρου, ενώ ο παγκοσμίως αγαπητός συνθέτης για μαντολίνο, Ιταλός Claudio Mandonico, προσεγγίζει τον J. S. Bach και το διάσημο preludio & fuga με τζαζ διάθεση, θυμίζοντάς μας ότι η μουσική είναι ένα αέναο παιχνίδι…

Η πρωτότυπη σειρά συναυλιών “2016 μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο”, θα διαρκέσει ολόκληρο τον χρόνο, σε έναν χώρο περίφημης ακουστικής, και θα αγκαλιάσει όλα τα είδη της μουσικής. Με καλεσμένους μια πλειάδα Ελλήνων  και ξένων καλλιτεχνών, οι διοργανωτές παρουσιάζουν έργα του κλασικού ρεπερτορίου καθώς και μουσικές του κόσμου όλων των εποχών, δημιουργώντας μια μοναδική οικειότητα μεταξύ ερμηνευτών και κοινού.

Athenian Mandolin & Guitar Orchestra

Η Αθηναϊκή Μανδολινάτα, είναι ένα ιστορικό μουσικό σωματείο, με σημαντική θέση στα μουσικά πράγματα της Αθήνας του πρώτου μισού του 20ου  αιώνα, υπό την διεύθυνση του Νικόλαου Λάβδα (1879-1940), μαέστρου, συνθέτη, παιδαγωγού, και διδάκτορος Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ορχήστρας υπήρξε ο διαγωνισμός Μανδολινάτας στην Cremona, το 1910, όπου ήρθε πρώτη μεταξύ 32 ονομαστών παρόμοιων συγκροτημάτων που διαγωνίστηκαν, ενώ ο Ν. Λάβδας τιμήθηκε με το Α’ βραβείο διεύθυνσης.

Τον Νοέμβριο 2010 στην Cremona, υπό την αιγίδα του Δήμου της πόλης και της επαρχίας της Λομβαρδίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του διαγωνισμού Μανδολινάτας, και ειδική μνεία έγινε στην Αθηναϊκή Μανδολινάτα και   τον μαέστρο και διευθυντή της. Υπεύθυνος για την διοργάνωση, με προσκεκλημμένα όσα από τα συγκροτήματα είχαν εμφανιστεί το 1910,  ήταν ο διεθνούς φήμης σολίστ μαντολίνου και συνεργάτης των Solisti Veneti, Ugo Orlandi.

Από την ελληνική πλευρά εμφανίστηκε το Αθηναϊκό Κουϊντέτο «Δημήτρης Δούνης», τα μέλη του οποίου, με την υποστήριξη του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”, αποφάσισαν να επανασυστήσουν την Αθηναϊκή Μαντολινάτα “Νικόλαος Λάβδας”, προσδοκώντας στην ιστορική συνέχεια με την διαλυθείσα το 1940, παλαιά «Αθηναϊκή Μανδολινάτα» που διασφαλίζεται μέσω του αρχείου και ρεπερτορίου της.

Η ορχήστρα έχει ως στόχο τόσο τη διάδοση της ιστορικής κληρονομιάς πρωτότυπων έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών, καθώς και την ενθάρρυνση και προβολή της σύγχρονης δημιουργίας. Διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Ugo Orlandi, σεμινάρια μαντολίνου με σκοπό την εξοικείωση των μελών της με το ευρύτερο ρεπερτόριο του οργάνου, δίνοντας έτσι ένα κίνητρο για μια συστηματική και ολοκληρωμένη σπουδή.

Διοργάνωση και επικοινωνιακή προβολή: specs ‘n’ arts
Παραγωγή: Αrte Αtene