H Big Band του Δήμου Αθηναίων συμπράττει με έναν από τους πιο σπουδαίους βιμπραφωνίστες, το Χρήστο Ραφαηλίδη, και τον κορυφαίο πιανίστα της latin-jazz, Hector Martignon, σ’ ένα πρόγραμμα με ρυθμούς που ακροβατούν ανάμεσα στη τζαζ και τη latin μουσική, στη συναυλία “The Big Band Theory – Athens Big Band goes latin”, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων τη Δευτέρα 20 Ιουλίου στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την Τρίτη 21 Ιουλίου στον κήπο του Κέντρου Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.
Ο Χρήστος Ραφαηλίδης δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχοντας λάβει υποτροφία από το Berklee College of Music, σπούδασε στην Βοστόνη όπου πήρε πτυχίο μελετώντας με τον Ed Saindon. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Μανχάταν για να τελειώσει το μεταπτυχιακό του στο Manhattan School of Music, όπου σπούδασε με το διάσημο jazz βιμπραφωνίστα Joe Locke. Σύντομα, άρχισε να απορροφάται από τη Νεοϋορκέζικη τζαζ σκηνή και συνεργάστηκε με γνωστούς μουσικούς, όπως οι Ravi Coltrane, Antonio Sanchez, Donny McCaslin, Mark Ledford και Ron Affif. Απέκτησε την προσωπική του φωνή ως μουσικός και ως συνθέτης, όταν ίδρυσε το “Manhattan Vibes”, ένα συγκρότημα σύγχρονης τζαζ με ρεπερτόριο τη μουσική της Λατινικής Αμερικής και με το οποίο εμφανίστηκε στα σημαντικότερα club της Νέας Υόρκης, όπως Blue Note, Jazz Standard, Smoke Jazz Club και Dizzy’s Club Coca-Cola.
Ο Κολομβιανής καταγωγής με έδρα τη Νέα Υόρκη Hector Martignon, όντας ιδιαίτερα περιζήτητος ως πιανίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής, έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από εκατό δισκογραφικά άλμπουμ καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, από κλασική, crossover, jazz, world music, μιούζικαλ (όπως το «The Capeman» του Paul Simon) μέχρι ροκ και ποπ. Ενορχήστρωσε και ερμήνευσε κομμάτια από τη μουσική για την κινηματογραφική ταινία του Ang Lee «Φαΐ, ποτό, αρσενικό, θηλυκό». Έχει κυκλοφορήσει πέντε cd, δύο εκ των οποίων («Refugee», 2008, και «Second Chance», 2010) προτάθηκαν για βραβείο Grammy. Σε ηλικία 18 ετών ηχογράφησε το έργο «Canto General» του Μίκη Θεοδωράκη. Έχει γράψει συμφωνικές ενορχηστρώσεις, που ερμηνεύτηκαν και ηχογραφήθηκαν από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ρωσίας, καθώς και συνθέσεις, όπως εκείνη που γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας της Ορχήστρας Εγχόρδων Musica de Camara και ερμηνεύτηκε στον Καθεδρικό του Αγ. Πατρίκιου τον Απρίλιο του 2011. Αυτή τη στιγμή ασχολείται με το project “Big Band Theory”, όπου συνδυάζει τα σχήματα της Big Band και του κουαρτέτου εγχόρδων.
Οι συναυλίες εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2015».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Δείτε όλες τις συναυλίες στο Προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο: Φεστιβάλ στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με δωρεάν εκδηλώσεις