Μία συνάντηση. Ένας άνθρωπος δεν ανταποκρίνεται σε ένα ερωτικό βλέμμα. Τιμωρεί τον εαυτό του με έναν χιλιετή εγκλεισμό. Για να «διορθώσει/επανορθώσει» το λάθος που, κατ’ αυτόν, διέπραξε, θα επιδιώξει μια καινούργια συνάντηση. Πώς θα αντιμετωπίσει/χειριστεί αυτή τη φορά την επιθυμία του;

Με μοναδικό ύφος, ολοζώντανες, θεατρικές εικόνες, αναφορές σε παγκόσμια κείμενα, γλώσσα πυκνή αλλά εύληπτη, με λαχανιάσματα, κρεσέντο, πτώσεις, μεταπτώσεις, αντιφάσεις, λάθη, παραλείψεις και επαναλήψεις, αναπτύσσεται η «Ανθρωπωδία» στο 3ο και 9οβιβλίο της. Μία ανθρώπινη τραγωδία –η τραγωδία του ανθρώπινου γένους;– ξεδιπλώνεται στη συνολική έκταση χιλίων βιβλίων, δημιουργώντας εσαεί μια «Ατελή χιλιετία».

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας: «H Ανθρωπωδία συνιστά το εντελώς αντίθετο του εντελούς έργου. Έτσι, το κάθε βιβλίο της, που κρατά ο εκάστοτε αναγνώστης στα χέρια του, είναι αυτό το όσο και στο όσο κατόρθωσε να φτάσει ο συγγραφέας του, πάντα ένα μη όλον, ένα εν μέρει, ένα το κατά δύναμιν. Γιατί η Ανθρωπωδία δεν είναι παρά μία εκδοχή του ανθρωπίνως δυνατού».

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944 και σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες. Είναι πολυγραφότατος, με περισσότερα από 50 έργα –πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, δοκίμιο– στο ενεργητικό του.

Ενδεικτικά:

Πεζογραφία: Πεθαίνω σα χώρα, Η Ανθρωπωδία. Η ανάθεση,Η Ανθρωπωδία. Μία ατελής χιλιετία, Η μεταφορά, Κηδεύω Α΄ Εκπνοή, Β΄ Ανάβλεμμα, Γ’ Χερετισμόςκ.ά.
Ποίηση: Κατάλογοι 1-14, Κατάλογοι 15-21, Κατάλογοι 23-32 κ.ά.
Θέατρο: Η νέα εκκλησία του αίματος, Η αρχή της ζωής, Φαέθων, Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας, Insenso, Ομηριάδα, Ο γύρος του κόμπου, Ο κυκλισμός του τετραγώνου, Η ζάλη των ζώων πριν την σφαγή, Χρύσιππος κ.ά.
Δοκίμιο: Η εμπράγματη φαντασία, Εμείς και οι Έλληνες, Περί πίστεως, Ο πόνος ως πόλη, Το απρόσβατο, Το πέρασμα στην άλλη όχθη κ.ά.
Μετάφραση: Μπλανσό, Μπατάιγ, Ζενέ, Σαίξπηρ, Πονζ, Μπαλζάκ, Αξελός, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης κ.ά.
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και θεατρικά του έργα έχουν ανέβει και σε σκηνές του εξωτερικού