Με το έργο  “Η Αλίκη αναρωτιέται… ” ο εικαστικός, Σπύρος Πανουργιάς, έγινε δεκτός  και θα συμμετάσχει στη διεθνή Μπιενάλε Σαντορίνης, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την 15η Οκτωβρίου 2016.

Το θέμα στο οποίο κλήθηκαν να δημιουργήσουν οι καλλιτέχνες αφορά στο γνωστό μύθο της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων.

Καινοτομία της φετινής μπιενάλε είναι ότι δεν θα οριστεί Κριτική Επιτροπή αλλά οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το έργο που τους άρεσε περισσότερο μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι τρεις φιναλίστ.

Σχετικά με το έργο του ο Σπύρος Πανουργιάς αναφέρει:

“Το βλέμμα της δικής μου Αλίκης δεν εμπεριέχει ανισότητα στη δύναμη. 

Δεν είναι ένα παιδί πεινασμένο, με σκισμένα ρούχα.

Δεν είναι αποδέκτης εκφοβισμού.

Δεν πιστεύει  πως υπάρχουν ΄΄πιο΄΄ αρμόδιοι από εκείνη για να παρέμβουν. 

Δε διαχέει την ευθύνη.

 

Είναι  ένας παρατηρητής ή μάρτυρας καλύτερα, που απορεί και θυμώνει.

Και με τη φυσική διαδικασία ενός υγιούς κοινωνικά κυττάρου μεθοδεύει το πώς θα επιβάλλει τις αξίες της, την ασφάλεια, τη γνώση.  Πως θα διεκδικήσει  την ευτυχία της!

 

Η επιθυμία της είναι ισχυρή, κινητική και κατευθυντική. Θυμίζει το πέταγμα της πεταλούδας που ως ασήμαντο γεγονός μπορεί να αλλάξει άρδην την πορεία της ιστορίας.”

Ο Σπύρος Πανουργιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε στον Α.Κ.Τ.Ο γραφιστική, με μεταπτυχιακό στο computer graphic design.

Συνέχισε με ελεύθερες  σπουδές  ζωγραφικής.  Από το 1999 ζει και εργάζεται  στη Χαλκίδα .

Τα έργα του ισορροπούν ανάμεσα στο ρεαλισμό και την ονειρική ατμόσφαιρα δημιουργώντας μια προσωπική εκφραστική γλώσσα.

Ατομικές εκθέσεις :

‘’Παρεμβάσεις Φωτός’’ Κόκκινο σπίτι – Χαλκίδα Αύγουστος 2015

‘’My Blue’’ Κόκκινο σπίτι – Χαλκίδα Μάιος 2014

Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις, με σημαντικότερη, στα πλαίσια της δράσης Νήσων Περίπλους, την έκθεση ‘’Ελληνικές θάλασσες και ζωγραφική. Σπουδή στη Νησιωτικότητα‘’- Μυτιλήνη -2015, ως εκπρόσωπος της Aναπτυξιακής Ευβοίας.

Μέλος του HELLENIC ART VIOMA ,μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πρoώθησης Τέχνης & Πολιτισμού που μέλη της είναι καταξιωμένοι Ελληνες εικαστικοί.

Εμπνευστής & διοργανωτής του ARTme festival, μια ετήσια καλλιτεχνική διοργάνωση με την υποστήριξη του δήμου Χαλκιδέων.(www.artme.gr)