Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την εφηβική παράσταση Η αληθινή σου ιστορία;, η οποία βασίζεται στην “Αληθινή Ιστορίατου Λουκιανού, σε θεατρική μεταφορά από την Χρύσα Σπηλιώτη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μάριζα.

Η σταδιακή ενηλικίωση μέσα απ’ τις περιπέτειες μιας ομάδας νέων που ταξιδεύουν με πλοίο και προορισμό την ευτυχία. Νέοι εξεγερμένοι ενάντια στην καταπίεση, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό που αλλάζει και μεταμορφώνεται σε κάτι άγνωστο.

Συναντώντας αποτρόπαια τέρατα σε γη, θάλασσα και ουρανό, που δεν είναι τίποτα περισσότερο απ’ τους φόβους και τους θυμούς τους. Το ταξίδι κι η περιπέτεια σαν επιστροφή στον αληθινό σου εαυτό. Η αλήθεια σαν ανάμνηση. Η αρχαία Ελλάδα στο σήμερα. «Η αληθινή σου ιστορία;»

Η «Αληθινή Ιστορία» του Λουκιανού συγγραφέα της ύστερης αρχαιότητας, θεωρείται το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Είναι πάντα πολύ αγαπητό, διασκεδαστικό για την ακραία φαντασία και διδακτικό για τα νοήματά του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αποσπάσματά του διδάσκονται στο γυμνάσιο και το λύκειο ακόμα και σήμερα.

Το σημερινό έργο με τίτλο «Η αληθινή σου ιστορία;» γράφτηκε από την γνωστή θεατρική συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη παρακολουθώντας εξωτερικά τις περιπέτειες του Λουκιανού και ουσιαστικά την σταδιακή ενηλικίωση των έφηβων τόσο του χτες όσο και του σήμερα.

Ο μύθος: Πέντε νέοι της Αθήνας του 2ου μ. Χ. αιώνα το σκάνε απ’ όλους κι όλα, μ’ ένα σαπιοκάραβο και προορισμό το νησί των Μακάρων, μια μυθική ιδανική πολιτεία. Η αναζήτηση της ευτυχίας και η επίλυση όλων των προβλημάτων τους είναι ο στόχος.

Σ’ αυτή την πορεία θα βρεθούν απ’ τον πάτο της θάλασσας ως την κοιλιά ενός κήτους (αναφορά στον πλατωνικό μύθο του σπηλαίου) κι απ’ το Φεγγάρι όπου θα εμπλακούν στον πόλεμο των υπερδυνάμεων Ήλιου και Σελήνης ως το νησί των Ονείρων και την απατηλή εκπλήρωση των επιθυμιών τους. Τελικά θα κατορθώσουν να φτάσουν στο αληθινό νησί των Μακάρων για να διαπιστώσουν πως οι Μάκαρες είναι όλοι μακαρίτες. Παρά την φυσική αντινομία, θα κατορθώσουν να φιλοξενηθούν για λίγο και να παρακολουθήσουν μάλιστα και τα Μακάρια (αναφορά στα Ελευσίνια μυστήρια). Το τι στ’ αλήθεια βλέπουν κι ανακαλύπτουν θα σας το μαρτυρήσουν οι ίδιοι. Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως ότι είδαν κι έζησαν το ξεχνούν στην επιστροφή. Καθώς όμως πλησιάζουν στο λιμάνι του Πειραιά συνειδητοποιούν πως ο καθένας ως δια μαγείας έχει ανακαλύψει το δικό του αληθινό προσανατολισμό.

Την παράσταση σκηνοθετεί με μια δυνατή ομάδων πέντε νέων ηθοποιών ο Δημήτρης Μάριζας με εικοσαετή προϋπηρεσία σαν δάσκαλος θεάτρου στα σχολεία και 60 πολύ δημοφιλείς εφηβικές παραστάσεις στο ενεργητικό του.

Βασισμένο στην “Αληθινή Ιστορία” του Λουκιανού
Θεατρική μεταφορά: Χρύσα Σπηλιώτη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μάριζας
Χορογραφίες: Κάτια Σαβράμη

Παίζουν: Νατάσα Εξηνταβελώνη, Ειρήνη Μακρή, Λίλα Μπακλέση, Πάρις Παρασκευάδης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Διάρκεια: 90΄ (χωρίς διάλειμμα)