Η ερμηνεύτρια Αλεξάνδρα Γκράβας, με διεθνή αναγνώριση στον κλασικό χώρο και έχοντας μεταπηδήσει με μεγάλη ευκολία σ’ ένα πολυποίκιλο crossover με το νέο της cd «On the wings of love – Songbook 1», περιοδεύει τον τελευταίο χρόνο σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική με ένα διεθνές project πάνω σε μελοποιημένη ποίηση του Κ. Π. Καβάφη σε πέντε γλώσσες, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση των Η.Π.Α.

Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας και ως καλεσμένη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών στο 3ήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει για τον μεγάλο ποιητή στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, «Κ. Π. Καβάφης@μέρες του 2013», θα βρεθεί στην Αθήνα και πάλι, στις 15 Δεκεμβρίου 2013, για να τραγουδήσει μελοποιημένο Καβάφη σε πέντε γλώσσες.

Μαζί με τον πιανίστα Παντελή Πολυχρονίδη θα ερμηνεύσει ποιήματα του Καβάφη μελοποιημένα από Έλληνες, Αμερικανούς, Ισπανούς και Γάλλους συνθέτες, όπως Μητρόπουλος, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Πλέσσας, Παπαδημητρίου, Τσουπάκη, Στεφανίδη, Παλαμίδη, Boissel, Rorem, Bolcom και Gompper.

Ο Κώστας Ζωγραφόπουλος θα διαβάσει επιλεγμένα ποιήματα του αλεξανδρινού ποιητή.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος, που σχεδίασε αυτό το ρεσιτάλ σε συνεργασία με την Αλεξάνδρα Γκράβας και το Παντελή Πολυχρονίδη: “Τα ποιήματα του Καβάφη είναι διάσημα για την αντίσταση στη μελοποίηση, πολλοί όμως  συνθέτες δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην πρόκληση. Αυτό το ιδιαίτερο ρεσιτάλ περιλαμβάνει τραγούδια από ποίηση του Καβάφη μελοποιημένα από  Έλληνες, Αμερικανούς Ισπανούς και Γάλλους συνθέτες και   εξετάζει το  σύγχρονο τραγούδι (lied) στο σκηνικό της ποίησης του Καβάφη.   Το ρεσιτάλ ενώνει τις δυο πιο σημαντικές μορφές τέχνης της σύγχρονης Ελληνικής κουλτούρας, την μουσική και την ποίηση. “

Η εφημερίδα της Χιλής ‘’El Mercurio” έγραψε για την ερμηνεία της Αλεξάνδρας πάνω στον Καβάφη, στις αρχές Νοέμβρη που βρέθηκε εκεί …: “Η Alexandra Γκράβας έδειξε την φωνητική τις ικανότητα να δημιουργήσει με την φωνή της πολλά χρώματα, μοναδικές λιτές γραμμές με απίστευτα “pianissimi” και  όχι  μόνο…”  El Mercurio/Francisco José Folch, 02.11.2013

Λίγα λόγια για την Αλεξάνδρα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία από γονείς Έλληνες μετανάστες και είχε την ευκαιρία να μεγαλώσει μαζί με δύο εντελώς διαφορετικές κουλτούρες: στο σχολείο με Γερμανική Κλασσική Μουσική και στο σπίτι με Ελληνικά.

Έχει κάνει τις πρεμιέρες των έργων διεθνώς γνωστών συνθετών όπως του Μίκη Θεοδωράκη, Δημοσθένη Στεφανίδη, Μίμη Πλέσσα, Νότη Μαυρουδή, Τζωρτζ Τσοντάκη, Francis James Brown, Achim Burg, Dante Borsetto, Harue Kunieda  Jonnusuke Yamamoto και Otto Freudenthal. Ο Μίκης Θεοδωράκης την επέλεξε να ερμηνεύσει στη πρεμιέρα των συμφωνικών του τραγουδιών RAVEN, ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ  και “ Les dix Eluard”. Ερμήνευσε επίσης την πρεμιέρα των «16 ανέκδοτων τραγουδιών για μέτσο-σοπράνο και πιάνο» του Νίκου Σκαλκώτα στη Γερμανία και Αγγλία  (the Purcell Room/Royal Φestival Hall). Ο δίσκος της « Τυφλά Δάκρυα» με τραγούδια του Δημοσθένη Στεφανίδη κέρδισε το 2004 το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό ΤΟΜΟΣ (Contemporary Music Editions Price Competition) στις Ην. Πολιτείες Αμερικής.

Παράλληλα με τη διεθνή της περιοδεία με το project πάνω στον Κ. Π. Καβάφη, η Αλεξάνδρα βρίσκεται στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό παρουσιάζοντας το νέο της cd «On the wings of love – Songbook 1». Στο cd ερμηνεύει άρτια και αισθαντικά από παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, μέχρι μεγάλους Έλληνες συνθέτες και jazz standards  με ένα δικό της ιδιαίτερο τρόπο, ενώ δεν διστάζει να προσεγγίζει με τόλμη και πιο σύγχρονο ρεπερτόριο, νεότερων συνθετών.

www.alexandragravas.com

Παράλληλες εκδηλώσεις στις 15 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης:

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου | 17:00-20:30
17:00
Καβάφης – 85’
Γιάννης Σμαραγδής / Ελλάδα, 1996

19:00
Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη – 90’
Στέλιος Χαραλαμπόπουλος / Ελλάδα, 2007

* Η ταινία Ο βυζαντινός Καβάφης θα προβάλλεται σε συνεχή ροή στο Video Room, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, 16:00-23:00.

Το Κέντρο Δελφών σημειώνει για το τριήμερο «Κ. Π. Καβάφης@μέρες του 2013»:

Ο Καβάφης στην Αθήνα του 2013!

Πάνω από εκατόν είκοσι χρόνια μετά το πρώτο του ταξίδι το καλοκαίρι του 1901, ο ποιητής επισκέπτεται ξανά την ελληνική πρωτεύουσα για τρεις μέρες, στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

“Οικοδεσπότης” του μεγάλου Αλεξανδρινού το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Στο τριήμερο κ.π.καβάφης@μέρες_του_2013 γνωστοί  καλλιτέχνες αλλά και εκπρόσωποι της νέας γενιάς προσεγγίζουν την ποίηση του Καβάφη μέσα από τις παραστατικές και εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο και την λογοτεχνία.